2021-12-21 1591 浏览
两年前计划紧去土耳其旅行, 差d买左机票✈️ 点谂都谂唔到两年后都仲未飞得🥲 见到有统计话香港人想去旅行既心系全球第二✌️ 我自己都谂紧不如开个 #伪旅行系列 唔知大家有冇兴趣睇呢分享一下我呢个 #伪旅行 一天游, 话说湾仔后面呢个位本身已经有d唔似系闹市既感觉, 斜路上呢间小店卖既系非常地道既中东菜🇹🇷 我睇中左佢个 weekend brunch 可以一次过试哂四款 appetizer (贪心的me嘻嘻)hummus 真心好绵滑, 配放系麻布袋入面热辣辣既烟韧 pita bread 超好食😋 halloumi 🐐系羊奶做既硬芝士🧀 系烧热既铁板上焗软再加蜜糖🍯超正宗Cigars系西式既春卷, 整到又长又金黄就好似雪茄咁 入面包住spiced beef, 蘸gaucamole酱食中和返个浓味牛油果沙律系四个前菜中最清新, 但一d都唔马虎, 加左地中海spice同埋feta cheese, 更加有风味主菜拣左羊肉 kebab 同香料烤鱼柳🐟skewer, 两款都好惹味, 调味非常有特色难得烤鱼1d都唔嚡, 鱼柳做成串烧啖啖肉 配pepper salsa酸甜解腻羊肉shish kebab片片

(贪心的me嘻嘻)

Hummus

Baked Halloumi

Cigars系西式既春卷, 整到又长又金黄就好似雪茄咁
Cigars

Avocado

Mains

难得烤鱼1d都唔嚡, 鱼柳做成串烧啖啖肉
配pepper salsa酸甜解腻
Spiced Coba

羊肉shish kebab片片肉而唔系免治肉碎, 非常足料
sour cream加芥末酱汁浓稠惹味

Lamb Merguez

最后仲包埋🥥椰子做既mousse, 一点甜清清个味蕾, 系非常推介又满足既weekend brunch

Coconut  Dream

Weekend Brunch ($280pp)
MEZE: Hummus,🥑Avocado, Baked Halloumi🧀, Cigars
MAIN: Lamb Merguez🐏, Spiced Coba🐟
SWEET:🥥Coconut dream

留意返野饮系额外叫, 呢杯cold brew系冷泡earl grey加柠檬, 都几淡下. 反而友人既lemon fresh mint soda好饮好多

Cold  Crew

FRANCIS
4 & 6 St. Francis Street, Wan Chai
Mon-Wed 1200-2200, Thur-Sun 1200-2300

#伪旅行ca #伪旅行ca_土耳其 🇹🇷
🇹🇷土耳其一日游:湾仔FRANCIS食个weekend brunch中东菜🥑 》搭叮叮落铜锣湾Aura Art整土耳其灯🪔
庆祝纪念
生日