2024-08-07 454 浏览
今日我同两个男同事嚟食晏,我怀孕六个月,因为仲早,所以餐厅都仲有位可以直入。侍应比咗张四人卡位我哋,我哋就正常咁两个坐一边,另一个坐第二边。点知个侍应即刻要求我哋三个人要坐哂同一边,话另外一边要用嚟一阵搭枱用。张枱系正常茶餐厅卡位嘅size,而全间餐厅其他卡位亦只系两个人坐一边,我哋问张枱咁细点样三个大人坐埋一边?个中年女侍应就即刻赶客咁嘅语气话「你唔接受嘅就即刻起返身等下一张」 我哋话点解全间餐厅得我哋要三个坐一边但其他人唔驶?佢就不停咁重覆话「你唔接受就唔该你起返身」完全想像唔到会发生咁嘅事! 中午时间人多要搭枱好正常我哋亦好愿意,但喺餐厅未满座嘅情况下要两个大男人同一个大肚婆迫埋一边卡位如果唔系就赶你走就真系好唔合理啰,呢间餐厅以后都唔会再去😤