2018-03-28
总有餐厅系你明明记得味道平平无奇,但优美既环境令你留下好印象。 木十豆寸正是如此,食过几次都觉得一般,但偶然系湾仔想食牛肉面又会的起心肝打去book位。餐厅位于君户锅贴对面、大树附近既大厦,入口只有唔起眼既一个身位,招牌够大都唔算难揾。 沿住唐楼楼梯拾级而上,已经隐约感觉到老香港既怀旧气色。贴满手绘花墙纸既唐楼单位、挂满干花既生锈窗花,尽管你明白1963年既台湾根本冇咁作状,目光依然忍唔住停留系隔离台任悄悄的一线光洒落身上既翻版洋服梁朝伟。午市以饭面分类,本来下定决心要再食既红烧牛肉面已经停售,见新品满汉牛肉面 ($90)声称包含清炖牛肉面、红烧拌面同红烧牛肉面,好有冲动想叫。 但问清楚店员系咪分成三碗仔咁上,先知原来只系将面同𩠌分开,面会配清炖牛肉面汤底,牛肉就会配红烧牛肉汤,同其他面款既分别在于多左几块牛肉。再三确认红烧牛肉面冇得散叫,又觉得满汉餐唔太抵,于是拣左养生清炖牛肉面。养生清炖牛肉面 ($65)相信并无动用到炖盅、淋上高汤即成。 成碗都系清淡既上汤味,牛腩、牛筋同牛展同南记食到既差不多,胜在大大块几足料,面质弹牙烟韧。 养生之处在于加左三粒杞子。一路食我就一路怀念以前食过
一路食我就一路怀念以前食过既红烧牛肉面,汤底味道浓郁丰富好多,仲有爽脆开胃既酸菜。 完全唔明白点解纳入左满汉餐就冇得散叫,变相迫客人俾多$25先食到想食既面款。
脆皮鸡腿饭 ($68)
厚肉、入味、真脆皮,惹味满足过荣式鸡扒。 配一碗仔唔够软糯又唔够捞既卤肉饭,但鸡脾表现超水准,值得一试。
凤梨苏打 (+15)
本来预期系透明梳打加几粒果肉,点知饮落似新鲜菠萝汁制成既汽水,仲有几粒菠萝,好有惊喜。
黑糖奶茶 (+15)
够冻唔太甜,自动加左烟韧珍珠,性价比唔错。
听讲老板由各地搜罗旧式信箱、香烟贩卖机等作摆设,大至餐厅装修格局、小至餐具既用色配搭都极具心思。
可惜坐左系呢个咁靓既角落有如流落荒岛,店员除左上菜唔会轻易离开门口区域,每次点菜或有其他需要都要自行步出中央区求助,多次到访都有同样问题。
讲真呢d古董孰真孰假就冇人会在意,总之有个文青气氛可以扮下花样年华,人流就会络绎不绝。 但希望老板可以多花心思系食物身上,咁先可以吸纳到真正惯性光顾既客人。