2012-11-20 1314 浏览
永富 , 最吸引我o既系因为佢地帮大闸蟹们起o既名字 , 好有趣 ^v^o系侯王道头几间舖 , 大大个雪柜向外 , 分为澄湖蟹及太湖蟹 ,其实每一间都话系好平好抵系优惠价 , 其实平贵都唔紧要 , 不过我睇晕晒咁多家 , 发觉呢间真系几平㖞 , $ 40 一只睇落都唔细于是买左两公两乸 , 佢地叫做 " 小皇子 " 同 " 大闸格格 " 呀 ~ 随蟹物 : 1. 紫苏叶 : 透明小袋装住 , 有点枯 , 有点碎 , 另外仲包左 d o系2. 醋 : 真空樽装 , 味道最好系呢一间 , 酸得得带少少甜味 , 颜色较深及浓稠 , 加少许姜丝就更香 , 唔需要再放糖调配 3. 姜 : 一大旧 , 有沙痴住晒 , 无洗干净 , 仲连住一堆根茎 ,讲真睇落真系唔系几想用佢 , 不过切开见到个芯 , 都几老4. 黄糖 : 系食豆腐花o个 d 黄糖 , 有两大包 , 不过湿湿地~ $ 40 一只 (大闸蟹公) :~ 蟹身睇落都唔细 , 其实同我买过最贵o个只 $ 68 差唔多 ,只系 d 脚同蟹钳系明显细少少 , 但肉质都唔错 , 仲嫩过大只o个 d 揭开蟹盖 , 飘来膏香 , 澄橙o既蟹膏,

其实每一间都话系好平好抵系优惠价 , 其实平贵都唔紧要 ,
~ 随蟹物 :

颜色较深及浓稠 , 加少许姜丝就更香 , 唔需要再放糖调配

讲真睇落真系唔系几想用佢 , 不过切开见到个芯 , 都几老

~ $ 40 一只 (大闸蟹公) :
揭开蟹盖 , 飘来膏香 , 澄橙o既蟹膏, 份量十足 , 味道浓滑 ,
$ 40 黎讲 , 合格有余 , 蟹身亦黏上不少橙黄膏 , 更有部份透白软膏
如o者喱般 , 惊喜地无我食开觉得唔好食o既咁浆口 , 还满有鲜味
蟹肉细密 , 始终都真系细只小小o既 , 慢慢撕食 , 也是一种滋味

~ $ 40 一只 ( 大闸蟹乸 ) :
~ 蟹身虽小 , 但蟹膏较甘甜 , 较红o既系硬膏 , 比想像中有嚼劲 ,
软膏都有唔少 , 偏橙黄色 , 幼滑得黎有少少起沙o既质感 ,

蟹身瘦削 , 蟹肉不多 , 脚同钳o既肉好松散 , 而且无乜味道

## 呢间其实都系季节性兼卖大闸蟹 , 估唔到都有唔错o既水准
如果o系姜 , 糖 , 紫苏叶等o既包装上花点功夫 , 会更为专业

2012-11-19
外卖自取