2019-03-14 819 浏览
原本今日系去街尾某间特色既餐厅既,但系去到,似乎已经执咗啦,因为好似成栋楼既铺头都冇开。讲返金源烧腊茶餐厅啦,因为似乎佢已经冇乜对手啦(起码呢条街啦)!睇睇餐牌,又唔想食烧腊,于是就将眼球投向啲中式炒饭面啦,因为原本今日个胃唔系谂住装烧腊嘛。结果拣了香橙鸡扒饭啦…等了一阵,在我后面叫烧腊既都开始食得啦,我叫既都未到。无他既,我自己傻啫!重点到了,香橙鸡扒饭到了,碟饭未放上张枱,已经闻到强烈既橙酸味,睇清楚,佢真系有橙,一粒粒既橙,个厨真系好心机,我明白为何要等啦,心机野,又要搣橙皮,又要切,仲要难揾呀嘛,如果唔系新鲜橙,系唔会酸既。我相信佢地已经落返好多糖黎戥返衡,但都系好酸,如果啲汁少返啲,我一定会食晒既,可惜,结果我…都系冇依食啦。除了汁(多同埋酸)之外,鸡扒呢…系…抵赞既,佢唔系烧,佢唔系煎,佢系炸,仲要系炸盐酥鸡㖞,真系估佢唔到啦!系 Good 既,唔油腻,够香脆。服务方面,呢到系做街坊生意既,个姨姨同啲人客闲话家常,又好有礼貌咁问我:「要唔要汤呀?」40零蚊既午餐,可以接受呀。
40零蚊既午餐,可以接受呀。
2019-03-14