朋友为我庆祝生日,特意选择呢间颇具名气的日式居酒屋,不过我只可以话呢间居酒屋嘅入座人数已经不复当年,星期日夜晚入座率都大约只有六成。由于系居酒屋格局,所以坐起上嚟会有少少逼迫,但系环境卫生同埋服务态度都系合乎预期。居酒屋提供嘅食物种类非常之多,包括寿司、刺身、寿司丼饭、天妇罗、串烧、烧物、火锅等等,令人眼花撩乱,最后我哋三个人叫咗四样食物,包括寿司盛一客、牛肉寿喜烧、海胆蟹肉甲罗烧、同埋鱼生丼饭(有海胆吞拿鱼蟹柳)。呢四样食物嘅水准保持得唔错,味道同食才新鲜度都几好。我个人最推荐嘅系甲罗烧,因为唔系好多地方可以食到呢个菜,虽然每个甲罗烧只会配上一块威化饼,不过其实系可以叫店员添加饼。至于啲食物嘅卖相就请参考我嘅相片。三个人最后食咗大约$1100,合乎预期。但系我觉得店家有必要做一啲推广工作,否则难以在如今的经济状况下生存。

居酒屋提供嘅食物种类非常之多,包括寿司刺身寿司丼饭、天妇罗、串烧、烧物、火锅等等,令人眼花撩乱,最后我哋三个人叫咗四样食物,包括寿司盛一客、牛肉寿喜烧、海胆蟹肉甲罗烧、同埋鱼生丼饭(有海胆吞拿鱼蟹柳)。

2025-02-23
  • 海胆蟹味噌甲罗烧