2022-12-23 46 浏览
通常到年尾,都会趁机善待自己。我喜欢精致佳饍, 同伴钟意食牛,拣呢间餐厅真系冇得输,一次过满足两人的欲望。准时7点到达, 侍应殷勤接待。我们被带到bar座,能够近距离欣赏师傅技艺。晚餐有好多道菜,而师傅们已在准备食材。我已经好期待一阵间的美食!师父为日籍,其中一位偶然会说一两句广东话,很可爱!另外有助手从旁协助,但系睇住佢哋几位一直忙碌至晚餐完成,真系好不容易。侍应们各有精通的语言,在场的我听到有英文、普通话、广东话、日文等等,会按照返客人喜好嘅语言去同佢哋沟通。我另外要了和歌山产的蜜柑汁。雪得好冰凉, 好refreshing, 就像食紧一个冻蜜柑一样。整个晚餐包含很多道菜,由先付、座付、向付、温物、箸休、握寿司、强肴、煮物、烧物、食事、水菓子,就好似经历咗一个美食旅程。每一道菜都会有人讲解佢嘅食材和食用方法等等,好细心另外一赞嘅系全程晚饭所有员工的态度都非常专业而且友善一直系食客斟茶和替换餐具台面上若有污渍亦都会细心地为食客除去,讲真的,服务真系一流。🔹先付第一道菜是帆立贝和牛配莲藕片,汤汁由萝卜蓉高鱼汤、乌鱼子等淆制。和牛肉质柔嫩,口感嫩,散发淡淡嘅牛肉味。带子烧过的,有点香口。第

所有员工的态度都非常专业而且友善
一直系食客斟茶和替换餐具
台面上若有污渍亦都会细心地为食客除去,
讲真的,服务真系一流。
🔹先付

第一道菜已经好出色,我连下面的汤汁都一滴不漏咁品尝过。
🔹座付

牛舌汤
除咗汤底好清甜,汤内有雪蟹、芋头、考刀功的薄切罗白片和食用菊花。
当然,牛舌亦是一绝,差唔多系入口即溶嘅感觉。
🔹向付
和牛他他
北海道海胆和鱼子酱做装饰,侍应教我哋先食一口原味,然后混和酱汁一起食,会有唔同嘅享受。
旁边的紫菜天妇罗所用嘅紫菜是限量生产的,十分矜贵。
器皿内有樱花木嘅烟熏,增添香气层次。
无论用来观赏定系品尝,都系上等嘅享受。
🔹温物
和牛寿喜煮

寿喜烧都叫做食过,寿喜煮就第一次。
处理牛肉之前师傅会先展示畀我哋睇
。哗真系好靓嘅油花
见到都好兴奋。
最后,师傅喺碗上面即刨大量松露片顿时香气四溢

寿喜煮碗内有两种酱汁
分别系皇帝菜汁 和黑松露汁
仲有温泉蛋,我个人就喜好搅匀后,加入旁边的白饭
,一起食用。简直系幸福满满。
画龙点睛嘅系,。加入咗少许紫苏花。紫苏花能够增添清爽,酸中带甜。
🔹箸休
沙冰
食完温木之后,侍应递上一个小小的器皿,好可爱。原来系用来间隔的箸休,给人refresh一下。
今日的冰沙系由紫薯整成的,卖相一流,
好养眼,味道也是冇得弹。
好清爽的感觉,轻甜,
食到淡淡嘅紫薯味,绝对系纯天然,非坊间人工合成味道可以比较。
伴碟的有炸茨菇,配沙冰食几得意。
🔹握物
牛肉寿司

用上西冷炮制的牛肉寿司,师傅上菜之前会用备长炭轻烫牛肉表面。
师傅仲畀我哋打卡影相,好贴心🤣。

可惜,味道黎讲,呢一嚿我哋觉得相对地平淡。可能其他菜肴实在太出色。
🔹强肴
和牛三文治

超矜贵嘅三文治,除了有和牛仲有海胆鱼子酱,同埋自家制松露酱。第一块牛是煎过的和牛,有强烈嘅肉香;第二块系吉列牛,外皮脆脆的另一番韵味。
旁边红色像虫虫样子的一条东西是甘露子。它是用红酒腌过,食落去酸酸辣辣的,几过瘾。
🔹煮物
温煮和牛
这一道菜我反而觉得白子是主角呢。
白子没有腥味,入口慢慢化开,同牛肉一起咬又是另一种风味。铺上面的海胆在热锅里轻轻浸过,微微熟的感觉。
🔹烧物

西冷扒和吉列鹅肝,配搭时令蔬菜,砌到一幅画咁,营造秋冬嘅气息
师傅控制火候嘅技巧高超,所以煎出来的西冷扒都系一流的。
炸鹅肝配上special sauce,好食。

配菜中仲有稻米popcorn, 炸荞麦面, 灯笼内藏有栗子。全部都系心思之作,
侍应唔讲我都未必知道系食得,
以为系伴碟装饰而已🤣。
🔹食事
和牛寿司
和牛用低温处理过,旁边系山药腌制物

稻庭乌冬
牛肉部分可以自己调控生熟嘅程度。个人认为全餐最好味嘅牛肉就是这块,近乎入口即溶个种程度,但有渗出好好味嘅和牛脂味。够胆讲句,真系令人欲罢不能。
手卷
不得了仲要有多一份手卷,好足料,唯一美中不足嘅系,佢嘅渍物味道比较强烈,会盖过牛肉本身的味道,好像有点浪费了。
🔹水菓子
换上绿茶,就是甜品环节。
最中饼
夹著海盐雪糕和栗子蓉,甜度适中,好味道。旁边一块是天妇罗炸番薯,这个没什么特别。
另外的是抹茶布甸,很浓的抹茶香味,就像饮紧一杯浓浓嘅抹茶一样。

考虑到佢运用嘅食材、摆盘、接待人数、无微不至的服务态度等等,今餐的cp值相当高。
绝对值得一试再试, 去善待自己的一个非常好嘅享受。
庆祝纪念
圣诞节