2024-12-09 233 浏览
前几日放工, 突然兴起想食韩国嘢, 听前排朋友介绍, 湾仔有间隐世餐厅既食物质素唔错, 环境有情调, 好适合三五知己聚餐聊天, 地点距离湾仔或金钟地铁站又不太远, 所以就约埋朋友一齐去试新嘢. 我地叫左几样食物, 餐前送上小碟前菜泡菜腌物, 本身对唔食泡菜既我, 都尝试两口, 口感比我想像中唔太辣, 芽菜超爽脆, 食完好开胃主菜: 🦐DRIED PRAWN PANCAKE 🥞($168) 韩式干虾煎饼韩式干虾煎饼是一道食落去停唔到口既咸味小食, 加上大量韭菜增加口感, 配搭酱油, 简直绝配, 完全提升整体既风味, 口感相当丰富, 而且外脆内软, 好适合送酒.🍗FRIED CHICKEN ($98 / 4 pieces) 无骨炸鸡炸到金黄色既无骨炸鸡, 酥脆得黎唔油腻, 仲要啖啖都系肉, 鸡件肉嫩滑, 充满肉汁, 同韩国既炸鸡一样有丰富既风味.🦀DANJI CRAB ($288 / 1 piece)酱油蟹有生以黎, 第一次食酱油蟹, 前几年去首尔, 因为朋友唔食海鲜, 所以未真正品尝酱油蟹既风味. 今次我地叫左一只酱油蟹, 由于我系第一次食, 又冇手套, 朋友一边教我点去食先系最好食,

主菜:

🦀DANJI CRAB ($288 / 1 piece)
酱油蟹

有生以黎, 第一次食酱油蟹, 前几年去首尔, 因为朋友唔食海鲜, 所以未真正品尝酱油蟹既风味. 今次我地叫左一只酱油蟹, 由于我系第一次食, 又冇手套, 朋友一边教我点去食先系最好食, 蟹肉蟹膏捞落啲饭度, 再将紫菜包住啲饭连蟹肉蟹膏一齐食, 别有一番风味, 简直无得顶, 食过番寻味, 下次一定会再食.
  • Crispy Kimchi Pancake
  • Fried Chicken