2013-09-16 1239 浏览
再。。。。重口味今次去比上次出色水煮鱼 (大鱼)古法川酱鹅肠 (老公力推)口水鸡水煮鱼, 系近期觉得最好食既一间, 要做得出免, 鱼一定要"叶"过, 配合水煮汤才会有化学作用产生, 结合出最好味既水煮鱼, 但好多川菜餐馆既水煮鱼, 一系就汤有味, 鱼无味, 一系就相反, 越食越觉失望, 今晚, 再一次比我食番好味既, 认真难忘, 呢度用既系鲩鱼 (但餐牌写大鱼), 都有大条鱼骨啦,但都算易食,  同埋鱼肉嫩滑搭够 (如果好怕鱼骨, 我见意点桂花鱼)试过一次去"伤x", 佢地用既系陵鱼, 太多细骨, 真系食到咀都长, 从使佢地既水煮汤都同样出色, 所以, 水煮鱼真系要配合好多方面才会好食另外, 佢地亦可加$将水煮系列煲上, 还有不同火锅料选择, 我地都叫左好几样火锅料, 唯一稍逊只有朱红, 因为滚左好耐都唔入味古法川酱鹅肠 (老公力推)3样我地都系叫中辣, 但呢味特别辣, 佢味道好香, 唔识形容, 但好少响其他川菜馆食到, 鹅肠好脆口, 弹牙, 但老公话古法牛柏业会好味过鹅肠, 因为口感会"淋"D口水鸡又系好特别既味道, 同出面食既口水鸡唔同, 唔识形容佢既味道, 总之好味, 鸡用唔会死
再。。。。重口味
今次去比上次出色
水煮鱼 (大鱼)
古法川酱鹅肠 (老公力推)
口水鸡

古法川酱鹅肠 (老公力推)
3样我地都系叫中辣, 但呢味

口水鸡
又系好特别既味道, 同出面食既口水鸡唔同, 唔识形容佢既味道, 总之好味, 鸡用唔会死实实, 值得一试
古法川酱鹅肠
水煮鱼