2010-01-30
先前见过阿苏介绍呢度,铺面冇乜布置,又冇精美的menu同poster,真系唔多似一间甜品店。见到咁款又真系冇乜信心...呢日无啦啦想食豆腐花。通常食豆花都系去人和、公和呀呢D老字号。因为次次去衬甜品店食豆花质素都好差,因为唔系自家制,又雪成日,一D都唔滑溜,所以免得过都唔会系甜品店食豆花。但一入门口就见到一大筒豆腐花,而且成间铺都充满豆香,好明显系自家炮制啦。信心都即刻返晒黎拿拿声叫碗"红白" (红豆沙+豆腐花)未食单睇外表觉得好味! 红豆的份量唔系净系得面头几粒,真系伴有一半的红豆沙。红豆沙好多红豆,唔会水,而且煮得淋;最好系唔太甜,就咁饮红豆水都得!豆花好滑,唔漏,好味 豆花水亦都唔甜,反而冇咁漏添!食食下又好想食返D甜野 (因为红白真系原汁原味架)见到墙上介绍自家包制的麻容汤圆,都叫碗食下。汤圆好烟韧,一食落口就知系自家制的。依家肯自己包汤圆已经好少有啦...汤圆皮好烟韧,厚度适中,不过可能有人会钟意簿身D,但我觉得太簿唔好食。食得出汤圆系人手搓,因为皮好挺身同有筋性,亦食唔到有粉粒,确实比冷藏的汤圆好食。麻容系黑芝麻,唔系太甜,但唔够多,做唔到流沙效果。好就好在黑芝麻馅冇油但都
拿拿声叫碗"红白" (红豆沙+豆腐花)
豆花好滑,唔漏,好味 豆花水亦都唔甜,反而冇咁漏添!
食食下又好想食返D甜野 (因为红白真系原汁原味架)
见到墙上介绍自家包制的麻容汤圆,都叫碗食下。
麻容系黑芝麻,唔系太甜,但唔够多,做唔到流沙效果。好就好在黑芝麻馅冇油但都够滑
糖水底系用番薯糖水,都唔系好甜,但够辣。好惹味! 净饮都可以饮一碗!
一次过食到咁多甜品都唔系漏,价钱平民化,以系有多一个食糖水既地方。