Poking

2023-07-21 22 浏览
Poking 系上环既一间小店,位唔系好多,但都几多客人,我哋去食左两款Deluxe 的signature bowl,考虑到夜晚是食得轻盈一点,下单时选了饭拼沙律菜:🌸Salmon The Classic (三文鱼,牛油果,青瓜,青葱,柠檬,芝麻碎,自制酱油) 🌸OCreamy Baby (三文鱼,牛油果,鸡蛋丝,豆腐,青瓜,蟹籽,木鱼丝,脆炸蒜粒,芥末沙律酱)两个饭既三文鱼都好多,蔬菜亦好新鲜,健康得黎好好食。佢既份量好足,就算叫少饭都好饱好够食。我食左Salmon The Classic,自制酱油好特别,我选配糙米饭黎食,刚好令糙米既粗犷感觉调和左。朋友食OCreamy Baby,钟意食芥末的话可以一试,佢令较清淡既豆腐、蟹籽既味提升左。如果之后可以自由选择埋配咩酱,就一定更加好了。叫左个Pumpkin Seeds w Honey 蜜糖南瓜籽做甜品,用𠮶款蜜糖非常清香,唔系太甜,愈食愈想要多点蜜糖😂 yogurt 是Greek yogurt,配埋南瓜籽,健康的配搭,一点罪恶感都冇了。食左甘大个饭加甜品都唔觉得腻,佢既食物真系好天然新鲜。要健康饮食,又想好食一定要试试。

• Yogurt