2019-01-05
又打边炉今次想食得健康啲就你屋企附近揾咗一间冇乜味精嘅打边炉去试吓佢哋主打汤底,本身想食下佢个黄金鸡汤,但系见到隔离食紧个鲩鱼汤有好大旧鱼,好似好好味,所以就试吓呢度唔同其他打边炉餐厅,佢个锅系铁锅,本身谂住佢系就咁倒啲汤落嚟,但系师傅系就先系个锅度热阻啲蒜头,再慢慢加汤,然后再落一啲好大嘅鲩鱼,再焗一阵。师傅话个汤系冇落味精,唔想个客觉得系啲汤就咁沟出来,所以就系客人面前煮𠮶个汤底。系打边炉之前,我哋饮咗几碗汤。果然真系好鲜甜。佢特别嘅系,唔似其他餐厅会用姜去pick鲩鱼嘅腥味,佢哋用咗紫苏叶。我个人钟意紫苏叶阵味,所以我真系觉得好好饮。饮咗几碗汤之后,我哋都开始打边炉啦。首先我哋带咗一碟手切肥牛,一碟手工丸子,生菜,同白鳝片。就连个麻辣酱都系自家制。因为已经有好大碟鱼就谂住净系嗌啲特别啲嘅菜。果然所有食材都好新鲜。老板经过仲话佢系要员工就系街市买𩠌,而唔系入货. 所以啲嘢食系特别新鲜。其中𠮶啲丸子亦都唔系用机打,系师傅用手做-有牛油果鲜虾丸,竹笙虾丸同红米卷,全部都好特别,系出面食唔到。我地最后都冇叫水或者饮品,所以个汤真系冇乜味精,值得再泥
今次想食得健康啲就你屋企附近揾咗一间冇乜味精嘅打边炉去试吓
我地最后都冇叫水或者饮品,所以个汤真系冇乜味精,值得再泥