2020-01-24 60 浏览
有时周末都会去西营盘发掘美食,因为真系有好多好正嘅隐藏cafe🤩 今次同朋友经过 @vibestheplace 觉得入面环境好靓,所以就入咗去坐低倾计顺便食午餐😋--甜食篇-⚾️72%朱古力意式芝士蛋糕 $65虽然佢望落无传统tiramisu一层层咁,但系其实佢深藏不露...因为佢无用到传统嘅mascarpone cheese,用咗豆腐取代芝士,而底部嘅饼干除咗ladies fingers之外仲混合咗亚麻籽同麦片,加上72%朱古力同咖啡,比普通tiramisu轻盈啲🍫.⚾️希腊式乳酪芝士蛋糕 $65如果唔系个名写住希腊式乳酪真系会以为系普通芝士蛋糕🍰消化饼底同芝士蛋糕嘅比例啱啱好😋芝士蛋糕本体偏软身,再配合当季水果制成嘅果酱,酸酸甜甜令芝士蛋糕无咁腻🤤.⚾️朱古力牛油果慕丝 $65蚂蚁人一定超爱嘅选择😍个人觉得呢个份量要同朋友share先食得哂🤣朱古力慕丝比较扎实,因为完全无沟奶油,完全用牛油果🥑去做慕丝嘅质地,配合底部嘅啤梨啫喱,非常特别😆如果你系朱古力爱好者一定要试吓!.⚾️椰子芒果奇亚籽布丁 $65食落有种似曾相识嘅感觉,有少少似芒果西米露🤣但系奇亚籽令成个甜品更多口感,仲有浓浓嘅椰汁味
-甜食篇-
⚾️72%朱古力意式芝士蛋糕 $65
⚾️希腊式乳酪芝士蛋糕 $65
⚾️朱古力牛油果慕丝 $65
⚾️椰子芒果奇亚籽布丁 $65
食落有种似曾相识嘅感觉,有少少似芒果西米露🤣但系奇亚籽令成个甜品更多口感,仲有浓浓嘅椰汁味🥥清爽之余又满足到我哋嘅第二个胃😏
⚽️总评⚽️
食物全部都非常足料,健康之余都唔会觉得太清淡😉个人大推甜品,佢哋令传统常见嘅甜品更加健康无负担,食完都唔会有太大罪恶感🍮非常适合自己坐一个下午或者同朋友一齐食饭倾吓偈😆
🏐 Vibes the place
薄扶林西营盘第一街112号地舖