2020-02-06
PMQ Taste Kitchen一向支持发掘饮食界新星嘅孵化器计划,主打每一个月就会一位新厨师进驻并带上其餐饮意念及餐单哩个月就轮到Mango Plate有4.6分嘅 Osteria Orzo! 有请小凤姐!!我同朋友一见到就决定要book! 第二日就嚟咗试啦Menu上嘅选择都系 Osteria Orzo嘅主打菜!我同朋友一于唔客气(反正应该有排都冇得飞),一于想食咩就叫咩餐厅会附送面包,好唔好味就见人见智,不过值得一提系都几松脆,叉落去个下有惊喜第一度菜系 Orzo's Beef Carpaccio, 概念应该系源自韩国好出名嘅kimbap用prime tenderloin 包住琥珀核桃、 arugula、 parmigiano-reggiano 、青橄榄 牛肉肉质真系非常嫩滑,好正! 好似食紧parma ham咁!跟住就到Caprese, 哩度菜食到我同朋友都好amazed!白色一层嘅系水牛芝士泡泡,上面配上香浓嘅罗勒叶油, 超级特别下面搭配嘅系cherry tomatoes 、醋同核桃, 成个感觉非常新鲜!重头戏嚟啦!Shrimp fra diavolo pasta! (本身系
我同朋友一见到就决定要book! 第二日就嚟咗试啦
Menu上嘅选择都系 Osteria Orzo嘅主打菜!
重头戏嚟啦!Shrimp fra diavolo pasta! (本身系蟹不过可能无晒货)
呢个pasta系用韩式辣椒酱、烟肉 同韭菜制作而成, 加埋只sous vide egg, 就成为辛辣版carbonara
佢嘅意粉好有口感,加上独一无二嘅酱汁,钟意食辣既朋友绝对要试!
唯一要弹系啲虾有啲冰鲜嘅感觉....
最后最后当然要叫招牌菜- Al Ragu Bianco
呢个pasta系用幼身面条加Ragu肉碎、忌廉、蘑菇酱同松露酱做嘅!
口感好creamy, 但系我同朋友都觉得如果用Ragu片会更出色,同埋整体都偏油,本身六成饱,食完哩个即刻饱到飞起