2024-01-24 1193 浏览
趁假期有同老婆嚟到荃新天地二期睇早场,我哋不时有啱嘅戏都会选择睇早场,因为一来早场平啲,二来睇完啱啱12:00pm左右放饭时间。荃新天地二期地下原先喺先施嘅散货场,依家搬走晒就变咗好多间食肆,感觉唔同晒,兜咗个圈觉得呢间「Craps Table」环境好,价钱又相宜,啲菜式睇落唔错,啱老婆口味,就决定拣佢。因为餐厅喺由原来嘅散货场改装,所以环境设计比较喺开放式,喺外面已经睇到晒成个餐厅环境。一室柔和浅木色系为主调,又摆放咗好多干花、干草、木系家私,所以好有文青风,而餐厅餐厅尾尾有几张半圆嘅马蹄形座位,予人感觉更特别。此外,喺餐厅嘅另一边角落,又有几张细枱,又布置得好好,不过,同主用餐区隔开咗少少,我谂坐喺度饮下咖啡都唔错,食正餐可能麻烦啲,因为揾侍应比较唔方便。我哋喺门口已经睇过个餐牌觉得啱食先入去坐嘅,午市共提供12款菜式,套餐包餐汤或沙律,及附送一杯果汁,定价为$78-$138,如果果汁唔啱饮,都可以转其他嘢饮,有半价优惠。今次想叹啲,所以,小分弟就转咗杯鲜奶咖啡叹吓!是日餐汤点两个餐,就当然一份要沙律,一份要餐汤,是日喺南瓜汤,入口绵密有南瓜嘅清甜香味,最正喺唔太重忌廉,啱晒老婆嘅
,而餐厅餐厅尾尾有几张半圆嘅马蹄形座位,予人感觉更特别。
。今次想叹啲,所以,小分弟就转咗杯鲜奶咖啡叹吓!
是日餐汤

点两个餐,就当然一份要沙律,一份要餐汤,是日喺南瓜汤,入口绵密有南瓜嘅清甜香味,最正喺唔太重忌廉,啱晒老婆嘅口味。
是日餐汤
是日沙律

沙律就简单啲,系啲沙律菜加个车厘茄再淋上胡麻汁,特别就无咩特别架喇,不过,胜在食材够新鲜,沙律菜食落嗦嗦声,车厘茄好清甜。
是日沙律
慢煮黑松露野菌鸡卷意大利饭 $98

个意大利饭卖相几精致,因为加咗少少食用花做点缀,而且,睇啲饭嘅外观,已经觉得好对办,入口带有隆浓浓嘅松露香,饭内又混有好多野菌,加埋饭粒口感带韧劲,确喺煮得唔错;而个鸡卷以慢煮手法处理,所以,肉质好嫩滑,里面卷住好多野菌,所以,味道特别。
西京比目鱼•樱花虾酱油大阪烧 $103

老婆唔喺太好肉,所以,拣咗个比目鱼,同样卖相精致,绝对讨人欢喜。件比目鱼都几大嚿,虽然用上日式西京烧嘅方法,但又淋上薄薄一层忌廉汁,食味唔错,再者,啲鱼肉又好嫩滑,煎得啱啱好。另外,个大阪烧有惊喜,原以为好似传统嘅大阪烧成个圆饼咁,但依家就做到比较西化,老婆最欣赏喺里面加入劲多蔬菜丝,好食又啱佢健康嘅喜好,赞呀!
西京比目鱼•樱花虾酱油大阪烧
西京比目鱼•樱花虾酱油大阪烧
果汁

始终喺餐饮,所以,本身就无太多期望,预咗会加唔少冰落去,所以,实际杯果汁其实得半杯左右,幸好个味道都唔错,饮落有少少桃香味。
果汁
鲜奶咖啡 +$27

杯咖啡亦都冲泡得唔差,虽然个拉花嘅线纹未喺好细致,不过,都叫做工整对称,饮落口感都算均匀顺滑,咖啡味醇厚有果仁香气。
鲜奶咖啡
今餐饭真喺随机撞吓,但却喺食到餐好,而且,环境舒服,招呼唔错。唔知喺咪属于新场,客人唔多,所以,感觉更轻松悠闲,少咗份城市人嘅匆匆忙忙