2023-08-08
今日带同好朋友嚟到朋友食过好食而介绍嘅上海老家食晚饭,天时暑热饮返杯冻啤最好不过。🍻🍻🍻🍻🍻食晚饭通常先上冷盘𩠌酒开下胃。😊😊😊😊😊先嚟个镇江肴肉,火腿味道咸香、口感适中。😋😋😋😋😋第二样太白醉鸡,皮滑肉嫩,每啖鸡肉都食到药材同酒嘅清香。😋😋😋😋😋食上海菜点少得小笼包呢!?欣赏用锡纸兜装住小笼包👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻,好多时外面食只系用红萝卜片或椰菜垫底都会因为皮同皮黐住咗一夹起就流晒啲汁,真系见到都心痛❤️🩹❤️🩹❤️🩹❤️🩹❤️🩹。皮唔太薄烟韧有咬口,馅料肉香多汁唔味精。😋😋😋😋😋第二样必食回锅肉,有两款上海同四川风选择,分别在于麻同唔麻,钟意食麻一定拣四川啦!肉绝大部分都系五花👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(好过好多小炒店用肥瘦一半猪肉片),喱碟菜虽然系小炒但系都充分表现出上海菜浓油赤酱嘅精髓。😋😋😋😋😋最后淀粉结尾叫咗个少食嘅三鲜炒年糕,酱油咸香香甜加上年糕米香浓淡交杂有层次。😋😋😋😋😋整体味道传统唔花巧系我杯茶。🥰🥰🥰🥰🥰
食晚饭通常先上冷盘𩠌酒开下胃。😊😊😊😊😊
先嚟个镇江肴肉,火腿味道咸香、口感适中。😋😋😋😋😋
😋😋😋😋😋
整体味道传统唔花巧系我杯茶。🥰🥰🥰🥰🥰