5天前 53 浏览
**雞絲粉皮**,這道菜將雞的鮮美和粉皮的細膩結合在一起,粉皮的爽滑口感更是為這道菜增添了不少色彩。醉雞的酒香四溢,每一口都能感受到雞肉的嫩滑和粉皮的彈牙,這道菜無疑是整頓餐點中的亮點之一。**小籠包**,這道經典的點心以其豐富的湯汁和細膩的肉餡聞名。這次的小籠包特別之處在於錫紙兜的設計,特別照顧到揸筷子不太靈活的朋友。錫紙兜既方便又衛生,讓人輕鬆享用美味的小籠包。**香醋排骨** 是一道酸甜適中的菜品,排骨的肉質鮮嫩,外層裹著一層薄薄的炸衣,再配上特製的香醋醬汁,味道豐富而不膩口。這道菜的每一口都能讓人感受到肉質的鮮美和醬汁的濃郁,是一道不可錯過的美味。**酸菜魚** 則是將酸菜的酸爽和魚片的鮮嫩結合在一起,湯底濃郁,魚片滑嫩,每一口都充滿了鮮香的味道。酸菜的酸味恰到好處,既增添了魚片的鮮美,又不會過於刺激,非常適合作為主菜享用。最後是 **流心高力豆沙**,這道甜品以其外脆內滑的口感征服了味蕾。豆沙的甜味適中,流心的設計更是讓人驚喜,每一口都能感受到甜品的細膩和驚喜。總體來說,這次用餐的每一道菜品都展示了廚師的高超技藝和對食材的用心處理。從開胃菜到甜品,每一道菜都充滿了驚喜和滿足,

總體來說,這次用餐的每一道菜品都展示了廚師的高超技藝和對食材的用心處理。從開胃菜到甜品,每一道菜都充滿了驚喜和滿足,讓人不禁期待下次的用餐經歷。這絕對是一場令人難忘的美食盛宴,每一口都充滿了幸福感和滿足感。
  • 小籠包
  • 雞絲粉皮
2024-10-09 0 浏览
這家上海餐廳真心不錯,氛圍特別舒服,似番到老上海一樣。菜品都很有本地特色,比如醉雞、薰魚,價錢都好相宜✅醉雞酒香令人胃口大開,雞肉細嫩,帶點微微的甜,讓人忍不住多夾幾塊,好啱拌飯✅薰魚魚肉鹹香,帶點煙燻味,外皮炸得好香脆每一口都充滿層次感,入面嘅魚肉好嫩滑,又入味✅小籠包皮薄如紙,輕輕咬開,豬肉鮮嫩多汁,湯汁鮮甜,溫熱的湯在口中迸發,讓人感受到滿滿的幸福。為了照顧那些不擅長用筷子的朋友,桌上特意準備了錫紙兜,非常貼心。用錫紙兜輕輕托住小籠包,不怕湯汁流失,完美解決了用筷子的尷尬。✅響油鱔糊鱔魚滑嫩,油亮誘人,伴隨著蔥香和醬油的濃郁香氣,炒得好有鑊氣!✅酸菜魚好大碗,足料👍🏻魚片鮮嫩,酸菜爽脆,湯底酸辣適中,帶著微微的麻,令人食指大動✅高力豆沙最後仲有高力豆沙做甜品,日本嘅紅豆餡好香又唔會太甜,好好味

✅醉雞

✅薰魚

✅小籠包

✅響油鱔糊

✅酸菜魚

✅高力豆沙

最後仲有高力豆沙做甜品,日本嘅紅豆餡好香又唔會太甜,好好味
今次我地帶埋屋企人黎到大角咀食飯,同佢地黎食就梗係揀d岩佢地口味既,呢間上海菜叫餸食飯就岩曬啦😄素鵝($68)素鵝並唔係齋既鵝黎,佢係個香煎腐皮卷佢煎得好夠脆,個皮簿簿地,裡面就有d蘿蔔絲,雲耳等等,幾好食既一個頭盤😁太白醉雞(例)($75)醉雞都係我地平時鐘意食,呢度餐牌話招牌必點,梗係叫番個黎食啦,個醉雞夠入味,雞件都好滑🐥金湯酸菜魚片($238)呢個酸菜魚一上枱已經覺得掂,因為佢同平時既唔同,佢冇一層好厚既油係面,少油但係唔影響佢個味道,魚片冇骨同埋幾滑,d湯冇油比我撈飯飲埋都唔怕🐟響油鱔糊($168)呢個響油鱔糊係一d滾油淋上面既鱔糊,熱辣辣既油一淋,幾正,而d油其實可以自己決定份量落幾多既,鱔糊味道出色,對我黎講幾驚喜🤩雪菜肉絲炒年糕($78)呢個炒年糕相對黎講幾清,年糕炒得幾香,簿簿一片煙韌有咬口,連埋雪菜肉絲食就更香口😉排骨擔擔麵($68)擔擔麵都係上海菜之中好食既一樣野,個湯底唔錯,花生醬同辣度,湯既濃度都整得好,排骨炸得夠脆🍜高力豆沙4粒($72)我地揀左高力豆沙做甜品,佢口感軟綿綿,糖唔會落得太多,餡料幾好味👍🏻呢間上海菜都好多人排隊,佢大枱唔算多,好彩我係book

素鵝($68)

太白醉雞(例)($75)

金湯酸菜魚片($238)

響油鱔糊($168)

雪菜肉絲炒年糕($78)

排骨擔擔麵($68)

高力豆沙4粒($72)

呢間上海菜都好多人排隊,佢大枱唔算多,好彩我係book左位去,食物質素幾出色,最緊要係屋企人食得開心🥰
2024-09-30
用餐时段
  • 高力豆沙
  • 脆皮素鵝
  • 金湯酸菜魚
2024-10-09 0 浏览
今日朋友帶了我去一間上海家庭式小店,格局帶點懷舊的上海味道,店員也份外親切友善。我們點選了二人精美套餐$288,價錢一點兒也不貴。五香燻魚燻魚炸得外酥內嫩,炸過的魚肉吸收了醬汁,鹹中帶濃濃的香甜味,脆嫩又香口,作為前菜小吃,令人食指大動。酸辣湯食材有筍、冬菇、肉絲、蛋花、木耳、豆腐、鴨血等,蔬菜的甜味與豐富的材料配搭那酸酸辣辣的口感,總是令人欲罷不能。特式松子魚魚肉炸至有如松子般的形狀而得名,將煮好的甜酸汁淋在魚塊上,最後灑上少許松子仁增加口感,令吃下去時更香脆。炸好的魚塊酥脆甘香,肉質滑溜,帶點酸酸甜甜,醒胃可口。魚肚津白津白清甜軟淋,跟魚肚吸收了清湯,更加鮮甜美味。回鍋肉炒粗麵Q香的五花肉和香甜的大蔥跟調好的醬汁快炒,之加入粗麵炒成,香氣撲鼻,微微的辣味更加刺激味蕾。擂沙湯圓擂沙湯圓內餡有黑芝麻,外皮灑上黃豆粉更是十分香口。

我們點選了二人精美套餐$288,價錢一點兒也不貴。

五香燻魚

酸辣湯

特式松子魚

魚肚津白
津白清甜軟淋,跟魚肚吸收了清湯,更加鮮甜美味。

回鍋肉炒粗麵

擂沙湯圓
擂沙湯圓內餡有黑芝麻,外皮灑上黃豆粉更是十分香口。

2024-10-08 0 浏览
呢間上海菜每道菜都幾好味, 而且好有住家菜風味, 係市面一般連鎖店比唔到既味道😋雞絲粉皮雞肉夠嫩口, 容易咬開, 粉皮就爽口掛汁, 係開胃既前菜👍紅燒肉好香好大碟, 仲要唔係得個配菜多, 而真係比左好多舊肉, 肉係半肥瘦既豬肉, 肉身比例都算高, 唔會話成舊淨係得脂肪, 醃得好入味🐖小籠包食上海菜必點! 肉汁就係小籠包既精華, 呢度有樣比出面優勝既係, 佢每個小籠包都用個錫紙兜兜住, 就算唔識揸筷子整穿咗個皮都唔會漏晒d汁, 十分細心💯麻婆豆腐豆腐幾挺身, 唔會用匙羹一匹就散, 醬汁帶有微辣, 香口惹味😉素鵝食咗咁多肉當然要食下啲齋菜中和下, 腐皮帶有少少脆身, 入面冬菇都爆得幾香👌高力豆沙質感都幾淋好易入口, 配有紅豆做餡增加甜度, 做飯後甜品一流😛

雞絲粉皮
雞肉夠嫩口, 容易咬開, 粉皮就爽口掛汁, 係開胃既前菜👍

紅燒肉

麻婆豆腐

素鵝

2024-10-06 166 浏览
🌟上海老家(大角咀)想食下上海菜 朋友推薦呢間隱世餐廳 餐牌睇落幾唔錯又多野食就試吓😆 🌟太白醉雞(例)醉雞雞肉滑 濃濃嘅酒香 🌟雞絲粉皮配上青瓜絲夠清新 落埋麻醬真係好好食 基本上唔會失手😆🌟黑醋排骨個人好中意食呢啲酸酸甜甜既小菜呢個排骨好惹味又開胃 🤤 🌟金湯酸菜魚片(例)好大盤😆湯底酸中帶微辣 魚片無骨啖啖肉入面仲配上菇同埋薯粉 🌟高力豆沙入面有豆沙餡 灑上糖霜食落甜甜地 朋友都話好食~呢啲咁考功夫嘅野都係出街食最岩😚
🌟上海老家(大角咀)
🌟太白醉雞(例)
醉雞雞肉滑 濃濃嘅酒香

🌟雞絲粉皮
配上青瓜絲夠清新 落埋麻醬真係好好食 基本上唔會失手😆

🌟黑醋排骨
個人好中意食呢啲酸酸甜甜既小菜
呢個排骨好惹味又開胃 🤤

🌟金湯酸菜魚片(例)
好大盤😆湯底酸中帶微辣 魚片無骨啖啖肉
入面仲配上菇同埋薯粉

🌟高力豆沙
第4-5次黎食啦,基乎每個月都幫襯,愈食愈滋味,味道保持水準,服務愈黎愈好🤭3人食,叫左2人餐+水煮魚,食吾哂要打包返屋企,份量好足好抵食👍🏻🤤特別食2人餐,3人食都夠,價錢又抵上次試左花雕醉雞,酒味太重對我吾飲酒既人黎講,有酒苦味,但2位朋友都覺得好好食,雞好滑不過整人真係受吾到酒味,店員好好主動話幫我轉口水雞,知我中意食辣🤩🤩喱個細心服務真係一流,讚👍🏻店員係好似朋友咁會同你傾下計,好nice 口水雞都雞好滑,辣汁入味,正酸辣湯真係招牌菜,每次黎都必點,係少有既正宗酸辣湯,酸酸辣辣,濃味既出面食吾到松子魚酸酸甜甜,少少似咕嚕肉味道,炸過脆口的,但保持肉質滑嫩,今日店員話比條大魚我食,見我成日幫襯😇😇太客氣了仲要讚下個擺盆,有心機的魚肚津白清淡菜,本人覺得比較淡味道,放埋入水煮魚既辣湯一齊食😉仲好食呢水煮魚超超超滑嫩,仲滑過太二魚,味道都辣的過癮,不過叫大辣都吾夠我食,店員每次見我黎食,都額外比碟仔魔鬼辣油我食太貼心既服務,出面餐廳好多時只係比你點一種辣,吾會額外比個辣啲既醬你點啦,喱間係唯一一間同埋魔鬼辣都幾辣架,會出汗🤭今日仲有老火湯飲,店員私人醒既薏米冬瓜湯,話一碗吾夠再畢比我

入味口水雞

口水雞都雞好滑,辣汁入味,正

正宗酸辣湯

出面食吾到

脆口松子魚

仲要讚下個擺盆,有心機的

清淡魚肚津白

滑嫩水煮魚
魔鬼辣醬

同埋魔鬼辣都幾辣架,會出汗🤭

老火湯水

今日仲有老火湯飲,店員私人醒既薏米冬瓜湯,話一碗吾夠再畢比我地,太熱情好客

最後今日本身3人食左$600幾,用左6張減$10卷,減左$60後$500幾埋單,真係飽到上心口,仲打包左一大個外賣盒水煮魚返屋企食,真係抵食,重點味道質素都超級好,抵我幫襯過幾次
入味口水雞
正宗酸辣湯
脆口松子魚
滑嫩水煮魚
魔鬼辣醬
老火湯水
🚌大角咀小巴總站對面, 見到裝修緊有橫額寫住「上海老家」😗落車有啲餓, 近近地, 試一次🤪🌟主打🇨🇳上海點心及菜式🥢餐廳位置較入, 鄰近人氣韓式燒肉店🥓🚇由旺角/奧運站, 🚶🏻步行約需15分鐘🫖茶位費:$10/位🔸雞絲粉皮 $60 5/10🤏🏻份量偏少, 粉皮滑身冰涼🔸四川擔擔麵🥢 $50 5/10🥢擔擔麵不是用陽春麵, 麵質幾獨特🤔🫢麵條不太掛湯, 口感偏爽乾😧🥣湯底較稀身, 🥜花生味淡薄些😢🔸韮黃鱔糊🐟 $168 6/10鱔魚份量適中👌🏻, 肉質軟嫩, 啖啖肉醬汁不會太鹹🔸蒜蓉炒時菜🥬 $78 6/10時菜揀咗福花~🥦根莖比椰菜花幼身, 味道更甜😉🧄簡單蒜蓉炒, 不錯~
🚌大角咀小巴總站對面,
見到裝修緊有橫額寫住「上海老家」

😗落車有啲餓, 近近地, 試一次🤪
🌟主打🇨🇳上海點心及菜式🥢
餐廳位置較入, 鄰近人氣韓式燒肉店🥓
🚇由旺角/奧運站, 🚶🏻步行約需15分鐘

🫖茶位費:$10/位

🔸雞絲粉皮 $60 5/10
🤏🏻份量偏少, 粉皮滑身冰涼

🔸四川擔擔麵🥢 $50 5/10
🥢擔擔麵不是用陽春麵, 麵質幾獨特🤔🫢
麵條不太掛湯, 口感偏爽乾😧
🥣湯底較稀身, 🥜花生味淡薄些😢

🔸韮黃鱔糊🐟 $168 6/10
鱔魚份量適中👌🏻, 肉質軟嫩, 啖啖肉
醬汁不會太鹹

🔸蒜蓉炒時菜🥬 $78 6/10
時菜揀咗福花~
🥦根莖比椰菜花幼身, 味道更甜😉
🧄簡單蒜蓉炒, 不錯~
2024-10-04 135 浏览
收工好攰 又一日唔想煮飯 要出街食😈今晚想食上海菜 同老公收工喺搵咗間小店食 樣樣都好想食🔆雞絲粉皮 減肥恩物 雞絲加上青瓜絲 粗身嘅粉皮撈埋花生醬 作為前菜開胃又清暑🔆太白醉雞 一食就有陣陣花雕酒香氣 浸得夠時間又超入味 雞件選位都好靚 啖啖雞肉唔算多骨🔆黑醋排骨老公話要叫多個肉食😛佢非常肚餓 每舊排骨都沾滿酸酸甜甜嘅醬汁 加上白芝麻🔆金湯酸菜魚片一上菜就聞到好香花椒香氣 酸菜魚冇想像中咁辣 酸菜好多好滿 魚片鋪滿整個碗 底屠有好多菇片、芽菜同米線 唔食得太辣嘅都好啱食🔆小籠包好貼心驚你夾唔住小籠包 用錫紙兜兜住 一攞就食得 皮薄多汁和鮮美的豬肉餡,一口咬下,湯汁四溢🔆高力豆沙飯後甜品🍮 高力漲卜卜 灑滿糖霜中間夾上豆沙餡🫘口感軟綿豆沙香甜以後收工唔想煮 又可嚟食呢間上海茶館

收工好攰 又一日唔想煮飯 要出街食😈

飯後甜品🍮 高力漲卜卜 灑滿糖霜
中間夾上豆沙餡🫘口感軟綿豆沙香甜

以後收工唔想煮 又可嚟食呢間上海茶館
2024-09-26 189 浏览
嚟到大角咀食上海菜,旺角東搭小巴到中匯街都好方便~店舖唔大,但菜式都幾多選擇~先嚟一個醉雞,酒香凍食醉雞,幾香嫩,啖啖肉~另外雞絲炒皮,開胃清新~~一籠四隻小籠包,有個錫紙兜裝住可以直接拎起食,唔使用筷子都得,好方便,小籠包點少少醋鮮味,多肉汁~紅燒肉雖然肥膩,但煮得非常軟林好入味,肥膏香濃,非常濃味嘅上海菜~金湯酸菜魚,大大盤,魚片大塊嫩口,湯底夠酸少辣好飲~個底仲有薯粉夠晒飽肚!最後食埋甜品,高力豆沙,紅豆沙餡份量剛好,唔會過膩~
嚟到大角咀食上海菜,旺角東搭小巴到中匯街都好方便~

店舖唔大,但菜式都幾多選擇~

先嚟一個醉雞,酒香凍食醉雞,幾香嫩,啖啖肉~

另外雞絲炒皮,開胃清新~~

最後食埋甜品,高力豆沙,紅豆沙餡份量剛好,唔會過膩~

2024-09-26 213 浏览
今日到大角咀晚餐,閒日的街道不算多人,唯獨這間在車房附近的餐廳門口不時有外賣車手取貨,所以決定一試。餐廳位置不太起眼,但內部嘅傢俬古色古香,十分有懷舊風味。店內的姐姐十分親切,介紹了我們必食小籠包和酸菜魚。我哋另外再加點醉雞,素鵝和香醋排骨。醉雞雪得夠凍,雞皮爽滑肉質鮮嫩,酒味香濃。素鵝調味恰當,但個人略嫌炸得太乾身,我比較喜歡吃到軟滑豆皮的質感。招牌小籠包十分貼心用上錫紙兜載着,每次都會篤穿小籠包皮的殘手表示好感動,終於可以連埋湯汁一齊食到小籠包嘅滋味。酸菜魚大大兜,魚肉嫩滑,酸菜湯頭惹味,一眨眼已經清咗一大半,難怪每枱都必點。最後上菜的香醋排骨又係大大碟,掛汁香甜,送飯一流。眼闊肚窄嘅我哋堅持要食埋高力豆沙,埋單人均三百幾性價比實在非常高,難怪外賣車手絡繹不絕。

2024-09-11
  • 酸菜魚
2024-09-25 216 浏览
我們這一家都好鍾意食上海小籠包,就連小朋友都可以輕鬆食到四五隻,不過屋企附近上海菜選擇唔多,而且又貴又唔好食,後尾聽朋友介紹大角咀有間隱世上海菜係休業後隆重重開,高質又抵食,今次就專登出去試下🔸️花雕醉雞酒香味濃,雞肉嫩滑,啖啖肉而且已經浸到入晒味,冰冰涼涼好清爽🔸️小籠包貼心地有個錫紙兜仔,唔使擔心會漏湯汁,皮薄又juicy,晴寶寶都大讚yummy yummy🔸️老家酸辣湯我私心覺得係近年飲過最好飲的酸辣湯濃稠度剛剛好,用料豐富,胡椒粉辛辣香味濃厚,味道適中🔸️老家松子魚食落啖啖肉,酸甜味道適中,越食越開胃🔸️魚肚煮津白津白清甜,魚肚爽脆本來仲想試埋高力豆沙,不過今次實在太飽,下次再叫多幾多朋友一齊試多幾款食物先得

🔸️花雕醉雞

🔸️小籠包

🔸️老家酸辣湯
我私心覺得係近年飲過最好飲的酸辣湯
濃稠度剛剛好,用料豐富,胡椒粉辛辣香味濃厚,味道適中

🔸️老家松子魚
食落啖啖肉,酸甜味道適中,越食越開胃

🔸️魚肚煮津白
津白清甜,魚肚爽脆

2024-09-24 170 浏览
呢間上海老家休業後隆重重開,喺大角咀隱世上海菜!太白醉雞 $75佢嘅擺盤好靚,好精緻嘅感覺,未食已經心心眼😍啲雞好滑,完全唔肥,食落去有濃郁既酒味,好正呀👍小籠包 $48嚟到上海菜餐廳,梗係要叫小籠包食啦!佢嘅小籠包皮薄餡靚,入面好多肉汁,好味呀!瑤柱蛋白炒飯 $108老公要有米飯落肚先飽😂所以叫左個炒飯。估唔到個炒飯有驚喜!啲蛋白同飯嘅比例好夾,啖啖都食到香滑既蛋白,又好有瑤柱味,飯粒粒粒分明,炒得好香好好食,值得一讚👍四季豆炒牛肉 $98我哋想食啲菜,叫咗個四季豆炒牛肉,牛肉好嫩滑,又好入味,四季豆炒得好爽脆,好快已經清晒成碟!炸饅頭我囡指定嘅炸饅頭饅,原本以為會好油好漏,但原來係外脆內軟,個饅頭超鬆軟,食落去完全唔覺食緊炸野,點埋鍊奶一齊食,正正正!
呢間上海老家休業後隆重重開,喺大角咀隱世上海菜!

太白醉雞 $75

小籠包 $48

瑤柱蛋白炒飯 $108

四季豆炒牛肉 $98

炸饅頭

而家喺香港要搵間好食嘅上海嘢真係唔容易,今次有朋友推薦試吓呢間上海老家。果然無介紹錯小籠包皮薄多汁,店家非常用心,每件小籠包都用錫紙兜裝住,唔使再驚用筷子會整爛。其他小食方面,包括雞絲粉皮雞肉嫩滑,粉皮口感特別,配上醬料,味道開胃。脆皮素鵝外脆內嫩,素食者一定會鍾意。麻婆豆腐就唔使多介紹辣味十足,係送飯首選。最後仲點咗香醋排骨,排骨香脆可口,甜酸味道唔會太膩。甜品方面,當然唔少得高力豆沙,粒粒都脹卜卜,為今餐畫上完美嘅句號。每一樣餸都發揮得非常出色,以後要食上海嘢又多個選擇🤤

麻婆豆腐就唔使多介紹辣味十足,係送飯首選。

最後仲點咗香醋排骨,排骨香脆可口,甜酸味道唔會太膩。

每一樣餸都發揮得非常出色,以後要食上海嘢又多個選擇🤤
2024-09-21 278 浏览
今日係大角咀,同🐧🐧 buddy 搵到依間地道高質上海菜館😋 裡面裝修闊落舒適,坐得好舒服👍 㨂咗幾款上海菜必食嘅主食甜品🥰 先來一道肉沫炒粉絲👍 炒得好夠鑊氣😋 與肉沫香辛配料一齊炒,食落超級惹味香口,同魚香茄子嘅味道好相似🤭 真係食唔停口咁正❤️ 上海菜點少得小籠包🤩 當然要叫返一籠過下癮🥰 小籠包內填滿美味嘅肉汁湯,食落鹹香可口,加上必備嘅黑醋更添滋味❣️ 真係必叫🌟 甜品㨂咗豆沙鍋餅😍 鍋餅軟熟有嚼感,蛋香出眾,加上甜美無比嘅豆沙餡料,滿分必食推薦🫶 最後壓軸嘅係高力豆沙😍😍😍 師父即點即打蛋白,真係好花心同工夫✅ 食落蛋白鬆軟綿滑,內裡滿滿嘅豆沙餡超足料👍 食落每一啖都好滿足🤤

肉沫炒粉絲

豆沙鍋餅