好多年前食过分店,无咩特别印象,感觉名过其实。今晚忽然摵起条筋想去食焗鱼肠,walk in 总店唔使排队好开心😊,而且食物有水准,老店出名系有原因。招牌砵仔饭,豉油猪油捞白饭真系绝配👍楼面叔叔仲贴心提示可以上咗菜先至落单叫砵仔饭,因为好快上,趁热食。焗鱼肠一上枱,香气扑鼻,蛋面香脆,馅料丰富好湿润,每一口都吃到甘香嘅鱼肠,无一丁点苦味或腥味。中间食到好似面包布甸嘅粒粒,谂咗好耐,终于醒起应该系油炸鬼👻家乡酿鲮鱼,一心只系谂住食屋企唔会煮嘅手工菜,都担心会腥。但往往无期望下就会有惊喜,一上枱见到条鱼咁肥美就知道好味。鱼皮完整炸得好靓仔,趁热食固然香脆,食到最尾摊冻咗都仲系好脆,尤其有鱼鮨嘅部份,同食炸鱼皮小食一样咁香脆。鲮鱼肉完全无碎骨无腥味,应该混合咗猪肉令味道更丰富,花生木耳增添口感。蟹肉豆苗其实都唔错,虽然豆苗比较大棵,但都唔算老。只系另外两个𩠌太出色,所以相形见绌😅落单时,楼面叔叔已经提咗我哋,马拉糕系食完主菜先至上。食物份量足,本来食咗咁多嘢已经好饱,但阿姐一打开个蒸笼盖,闻到马拉糕嘅奶黄甜香,胃口即刻返番嚟。马拉糕有三层,由外面到中心位都系咁松软,好香奶黄味又唔太甜。食完劲满

招牌砵仔饭,豉油猪油捞白饭真系绝配👍

落单时,楼面叔叔已经提咗我哋,马拉糕系食完主菜先至上。食物份量足,本来食咗咁多嘢已经好饱,但阿姐一打开个蒸笼盖,闻到马拉糕嘅奶黄甜香,胃口即刻返番嚟。马拉糕有三层,由外面到中心位都系咁松软,好香奶黄味又唔太甜。食完劲满足😋

仲有一个惊喜位,老店楼面都有少少残旧啦,但洗手间好新净,又够光。香港食肆,尤其酒家嘅厕所一向环境卫生欠佳,为人诟病。但要赞一下老店嘅清洁员工做得好好👍👍👍,厕所无异味(无臭味,无好假嘅空气清新剂),厕格地板都清洁干爽。

一间老牌食店,食物水准keep 得到,价钱合理,员工服务态度又好,连最难搅嘅厕所清洁都做得好,难得。食店系teamwork, 老板、厨房、楼面、清洁各司其识,抵赞呀!
  • 家乡酿鲮鱼
  • 猪油捞饭