2019-09-29 1153 浏览
呢间香港地道茶室,隐藏系戏曲中心入面,虽然戏曲中心无咩人,但系餐厅入面反而几多人! 除咗有好多传统同创新嘅茶餐厅美食之外,原来仲有烧味、小炒、煲仔饭等等,都几适合聚餐食野之前,我地先饮咗一个特别嘅炖汤,系呢到首创嘅咸柠檬炖鹅汤,呢个配搭真系好新奇,未听过人用咸柠檬炖汤,由于系腌咗嘅柠檬,所以其实系无酸味嘅,但系你会饮到阵阵咸柠檬嘅味,其实同鹅肉味道几夹,不过饮到最后,𠮶底有啲苦涩,可能饮之前要搅一搅,鹅肉系用黎熬汤,所以有啲粗糙另外叫咗个烧味双拼,分别拣咗招牌蜜汁叉烧同化皮烧腩仔,蜜汁叉烧系半肥瘦,质感几腍,而且甜甜嘅蜜糖,同猪肉好夹,仲食到少少烧烤嘅焦味,好惹味,但系略厌有啲位太过㶶。另外化皮烧腩仔真系推介,猪皮烧烤的好脆口,无烤㶶,而腩肉都唔会只系得肥膏,肉嘅比例较多,所以食落唔会觉得好油腻呢到都几钟意用腌制咗嘅柑橘类水果黎煮野食,就好似之前嘅咸柠檬炖鹅汤,同呢个咸柑桔肉排,份量都真系几多,一份应该够4个人食,食落有啲似陈皮嘅味道,但系伴随甜甜嘅果蜜味,咸咸甜甜咁,都几特别最后咸食仲有台山兴哥手工黄鳝煲仔饭,呢个菜式系我全晚最钟意嘅,成煲都充满细细条嘅黄鳝,而且每一粒白饭都沾满咗酱
最后咸食仲有台山兴哥手工黄鳝煲仔饭,呢个菜式系我全晚最钟意嘅,成煲都充满细细条嘅黄鳝,而且每一粒白饭都沾满咗酱汁,所以味道好浓郁,可惜一开始太快揽匀啲饭,所以整唔到脆脆嘅饭焦,呜呜...... 但系整体上,呢个煲仔饭绝对系必嗌~
甜品就拣咗传统潮式甜点,手工反沙芋,清甜嘅芋条,用甜炸粉包裹住,再放系砂糖上面,表面好脆口,但系我略厌太甜,因为芋头又甜,炸粉又甜,仲有砂糖系底添,我谂咁甜先系佢傅统应有嘅味道挂