前幾日去咗文化藝術聚集地既戲曲中心,陪屋企人睇戲曲順便食晚飯。揀咗「遊園」,古色古香既裝潢別具心思,重塑傳統戲曲中春日美景,令人彷彿置身於古代民間的濃厚氛圍中。提供經典小食、滋味明爐燒味及創意港式小炒,岩哂鍾意食中菜既屋企人。🥢金桔醋青瓜清爽前菜~青瓜切得厚薄適中,夠哂清脆,加入金桔醋,源自潮汕柑桔油,獨特酸甜味令整個菜式更加開胃!食落充滿清新果香,特別適合作餐前小食!🥢黃金脆魚皮魚皮炸至金黃酥脆,咬落發出清脆聲~鮮香魚皮與流沙鹹蛋黃相結合,口感極佳。🥢傳統焗蠔砵桶蠔肉質鮮美,搭配香濃醬汁、油炸鬼、肉碎、韭菜等,焗至金黃,味道非常夠味!蠔肉滑嫩,醬汁香氣滲透至每一口,帶來多重滋味。🥢頭抽煎八頭虎蝦 八頭虎蝦蝦肉鮮甜、肉質彈牙,搭配秘製頭抽,令蝦既鮮味更上一層樓!每一口都充滿著海鮮鮮香,煎至金黃色既蝦殼更增添香脆口感。🥢湘式紅燒肉經典湘式紅燒肉係湖南傳統佳餚,五花肉肉質肥而不膩,採用炒糖方式炮製出秘製醬汁,甜中帶鹹,滲入肉中,每啖都濃香無比,令人食得津津有味。🥢金勾啫啫芥蘭煲上枱熱辣辣,鹹香惹味,啫出清甜又爽脆既芥蘭,搭配金勾濃郁醬,增添豐富風味,令人印象深刻。🥢歌樂山鴛鴦雞精選雞肉及田

🥢金桔醋青瓜

🥢黃金脆魚皮

🥢傳統焗蠔砵

🥢頭抽煎八頭虎蝦

🥢湘式紅燒肉

🥢金勾啫啫芥蘭煲

🥢歌樂山鴛鴦雞
精選雞肉及田雞,由大廚以精湛火侯及技巧,連同辣椒乾、天椒等炒至外酥內嫩、濃香四溢,又麻又香夠哂入味,令人食欲大增!

🥢經典台山菜果臘味煲仔飯
打開煲蓋香氣滿溢,選用道地港式臘味、台山菜果,飯粒乾爽甘香,吸滿臘味油香,味道豐腴滿足。

🥢九年百合紅豆沙
選用蘭州百合,經過九年精心栽培,口感無比清甜爽口,自然甘甜味食落特別舒心。

Peony Garden 遊園
地址 : 九龍尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心G樓2-3號舖
2024-10-25
2024-10-25 965 浏览
霜降咗就要食下D滋補野,今日就嚟到戲曲中心【Peony Garden 遊園】金桔醋青瓜$58醃青瓜上面有金橘燒咗點綴, 非常開胃的前菜。茉莉醉香雞$88肉質滑嫩,肥而不膩,微微醉香味。雞樅菌腰果炒龍蝦球$388一道非常健康老少咸宜的菜,龍蝦球爽口大。湘式紅燒肉$168麻辣版的紅燒肉,玻璃肉肥瘦相間,外皮香酥,一咬裡面超多汁,而且啖啖肉,嗜辣的朋友不能錯過。傳統焗蠔砵$198蒸蛋滑嫩充滿蠔的鮮味,加上脆卜卜的油炸鬼及陳皮的味道,口感都充滿層次。川味麻婆鴨血豆腐$98黑白麻辣雙拼,愛吃辣的人絕對不要錯過~味道又香又麻又辣,超級好送飯!完全具【麻、辣、鮮 、香、酥、嫩、燙、整】這八字箴言!台山手工黃鱔煲仔飯$168起秋風,最適合食個煲仔飯暖胃! 一道被遺忘的傳統功夫菜!!台山以吃黃鱔聞名,台山興哥手工黃鱔煲仔飯。用較為圓潤幼身的黃鱔,並拆肉起骨,肉質爽脆彈口。煲仔飯粒粒分明,飯焦香脆,風味十足,驅寒又暖胃,食完個人即刻暖哂!濃湯酸菜龍躉球$338(配料有銀芽、寬粉、蓮藕片、椰菜花)用龍躉代替鱸魚或桂花魚作主材料!龍躉鮮味肉厚,每一啖湯帶有膠質,可見魚皮的骨膠原融化於湯中;再加上有花椒、辣椒乾

金桔醋青瓜$58
醃青瓜上面有金橘燒咗點綴, 非常開胃的前菜。
茉莉醉香雞十

茉莉醉香雞$88
肉質滑嫩,肥而不膩,微微醉香味。
雞樅菌腰果炒龍蝦球

雞樅菌腰果炒龍蝦球$388
一道非常健康老少咸宜的菜,龍蝦球爽口大。

湘式紅燒肉$168
麻辣版的紅燒肉,

傳統焗蠔砵$198
川味麻婆鴨血豆腐

川味麻婆鴨血豆腐$98

台山手工黃鱔煲仔飯

台山手工黃鱔煲仔飯$168

濃湯酸菜龍躉球$338
(配料有銀芽、寬粉、蓮藕片、椰菜花)
用龍躉代替鱸魚或桂花魚作主材料!龍躉鮮味肉厚,每一啖湯帶有膠質,可見魚皮的骨膠原融化於湯中;再加上有花椒、辣椒乾及泡椒等材料淆製而成。將酸、辣、麻及酸味,香辣而味豐,令人一試難忘!

桑寄生蓮子蛋茶

Overall來說9道菜平均每道菜2百幾,價錢相宜,每道份量不少!一入店就會見到古色古香的裝潢,
更有座位置在牡丹亭中,就好像遊記一樣,而家坐外面更可飽覽維港景色,的確是不錯的選擇。
2024-10-23
茉莉醉香雞十
雞樅菌腰果炒龍蝦球
川味麻婆鴨血豆腐
台山手工黃鱔煲仔飯
6天前 0 浏览
星期三晚上八點幾, 在OpenRice check過時間, 見這一間店收10 點,又近近地, 就行咗入去食晚飯,本身我哋想坐室外 , 因為冇人帶位,我哋自己坐低,有個女侍應就叫我哋坐返入去室內, 我哋坐低咗唔想搬嚟搬去,佢又話室外要坐第二張枱,因為闊啲, 根本每一張枱長闊高都係一樣,我真係唔知佢講乜,坐低咗就企喺我隔籬拎住支筆吹我落單, 真係未見過有餐廳咁樣逼人落單,行開1分鐘俾人睇一睇都唔得,趕收工。 茶都唔可以俾你, 俾咗一壺白水。入去問過男人, 收銀處裏的, 佢就話茶要另外收錢,咁嘅人都有? 成千蚊一餐飯都食得起真係睇唔起人俾唔起茶位咩? 你係咪照收囉,趕時間收工都唔使咁㗎,真係受氣,啲餸菜嚟咗唔夠一陣就不停收碟, 食物從來背脊骨落如果你要收工咪唔好再俾我哋行入嚟囉, 入嚟之前有問你同你哋再三確認, 係咪閂門先俾我哋入?錢又要收, 食物同服務又唔提供
我哋坐低咗唔想搬嚟搬去,佢又話室外要坐第二張枱,因為闊啲,
根本每一張枱長闊高都係一樣,
行開1分鐘俾人睇一睇都唔得,趕收工。 茶都唔可以俾你,
真係受氣,啲餸菜嚟咗唔夠一陣就不停收碟, 食物從來背脊骨落
2024-11-11 0 浏览
最近才發現戲曲中心有間美味又親民的中菜館🤩 「遊園」供應多款小炒、海鮮、燒味等菜式,碟碟足料又美味,加上古色古香的典雅裝修,非常適合一班人/家庭聚會呢🥢前菜【金桔醋青瓜】及【茉莉醉香雞】非常開胃,尤其喜歡醉雞,微微酒香加上茉莉的清香非常美味!【雞樅菌腰果炒龍蝦球】鮮甜帶微辣,爽口的龍蝦球令人印象深刻🦞色澤漂亮的【湘式紅燒肉】肥而不膩、口感軟腍,與麻香十足的【川味麻婆鴨血豆腐】均是配飯一流!入秋當然要吃【台山手工黃鱔煲仔飯】🍂 煲仔飯香口入味,米飯粒粒分明,真是滋補又美味!最後以【薑汁撞奶】及【九年百合紅豆沙】作結,滿滿暖意🫚🤍

2024-11-05 343 浏览
今次介紹嘅中菜廳「遊園」,名字來源於經典名作「牡丹亭」嘅《遊園驚夢》。室內設計重現「牡丹亭」嘅中古代驛站,配以傳統木構打造屋頂,極具古典氣息。金桔醋青瓜爽脆青瓜配搭酸甜金桔醋,非常開胃。傳統焗蠔砵內餡加入咗油炸鬼、肉碎、桶蠔和韭菜。另外蠔砵焗到金黃色,每一啖都係蠔嘅鮮甜味。樟樹港辣椒辣炒和牛面頰香濃嘅樟樹港特產辣椒爆炒和牛面頰,辣度適中,和牛面頰熟度剛好。濃湯酸菜龍躉球份量好多,選用肉厚嘅龍躉球。酸菜湯加入咗花椒、辣椒乾等等,帶來唔同程度嘅辣香。遊園帶子螃蟹加入咗龍蝦、帶子和螃蟹肉,多款海鮮嘅鮮味融為一體。生磨腰果鮮奶露每日新鮮磨製,好香腰果味。

金桔醋青瓜
爽脆青瓜配搭酸甜金桔醋,非常開胃。

樟樹港辣椒辣炒和牛面頰

遊園帶子螃蟹
加入咗龍蝦、帶子和螃蟹肉,多款海鮮嘅鮮味融為一體。

生磨腰果鮮奶露
每日新鮮磨製,好香腰果味。
2024-11-03 275 浏览
最近去咗位於西九龍文化地標嘅 Peony Garden 遊園,真係一個好靚嘅地方!室內裝潢精緻,重現咗《牡丹亭》中的《遊園驚夢》,坐喺裡面食飯感覺特別有氣氛✨。今次試咗以下幾道菜式:1. 金桔醋青瓜🥒 清爽可口,金桔嘅酸味令青瓜更加開胃,真係好適合作為前菜!2. 黃金脆魚皮🐟 魚皮炸得金黃酥脆,每一口都鬆化又香脆,絕對係一個好開胃的小食。3. 傳統焗蠔砵🦪 鮮嫩嘅焗蠔,配上特製醬汁,令人一試成主顧,味道濃郁!4. 頭抽煎八頭虎蝦🍤 虎蝦肉質鮮甜,搭配頭抽調味,味道一流,令人一口接一口。5. 紅燒肉🍖 肉質軟滑,醬汁濃郁,搭配白飯簡直係完美!6. 金勾啫啫芥蘭煲🥦 芥蘭煮得恰到好處,保持咗脆口感,啫啫汁更添風味。7. 歌樂山鴛鴦雞🍗 雞肉嫩滑,田雞都好肥美,味道香濃,真係好滿足!8. 經典台山菜果臘味煲仔飯🍚 醬油香味十足,臘味搭配米飯,令人回味無窮。9. 九年百合紅豆沙🍵 作為甜品,紅豆沙細膩香滑,百合嘅清香令整體口感更上一層樓。總括來講,Peony Garden 遊園真係一個唔容錯過嘅好地方!無論係環境、服務定係

今次試咗以下幾道菜式:

1. 金桔醋青瓜🥒
清爽可口,金桔嘅酸味令青瓜更加開胃,真係好適合作為前菜!

2. 黃金脆魚皮🐟

3. 傳統焗蠔砵🦪
鮮嫩嘅焗蠔,配上特製醬汁,令人一試成主顧,味道濃郁!

4. 頭抽煎八頭虎蝦🍤
虎蝦肉質鮮甜,搭配頭抽調味,味道一流,令人一口接一口。

5. 紅燒肉🍖
肉質軟滑,醬汁濃郁,搭配白飯簡直係完美!

6. 金勾啫啫芥蘭煲🥦
芥蘭煮得恰到好處,保持咗脆口感,啫啫汁更添風味。

7. 歌樂山鴛鴦雞🍗
雞肉嫩滑,田雞都好肥美,味道香濃,真係好滿足!

8. 經典台山菜果臘味煲仔飯🍚
醬油香味十足,臘味搭配米飯,令人回味無窮。

9. 九年百合紅豆沙🍵
作為甜品,紅豆沙細膩香滑,百合嘅清香令整體口感更上一層樓。

總括來講,Peony Garden 遊園真係一個唔容錯過嘅好地方!無論係環境、服務定係食物都非常出色,值得再次光顧!😋🥳
位於作為文化藝術聚集地嘅戲曲中心內,餐廳特設復古打卡位「牡丹亭」,牆身繪畫了栩栩如生嘅牡丹花,散發濃厚懷舊氣息✨ 以各國食材及烹調手法重新演繹經典粵菜,充滿特色☺️❀ 舟山海蜇頭 🥢海蜇頭口感爽脆,加入木耳及石榴作配菜,酸辣惹味,係一道唔錯嘅開胃菜😚❀ 遊園素鵝 🥠以腐皮卷包裹住蘿蔔及木耳絲,外層金黃酥脆,內餡爽脆清新,層次感好豐富🥰❀ 傳統焗蠔砵 🦪焗蠔砵金黃香脆,內餡融合桶蠔、油炸鬼、肉碎及韭菜,鮮香多汁,配上特製醬料更添風味☺️❀ 樟樹港辣椒辣炒和牛面頰 🐮和牛面頰質感軟嫩,搭配樟樹港特製嘅辣椒醬及三色椒炒成,香辣惹味😝❀ 濃湯酸菜龍躉球 🐟好大盤酸菜魚😍 龍躉肉質鮮嫩彈牙,啖啖肉又有骨膠原好正!加埋酸菜及寬粉食酸辣開胃,配料好豐富~❀ 龍蝦帶子賽螃蟹 🦞經典上海菜之一✨ 特別選用龍蝦肉、帶子及蟹肉整成賽螃蟹,令味道更顯鮮甜😍 當中加入日本蛋及頭抽調味,更突顯其鮮味!❀ 涼瓜煎蛋角 🍳上枱時呈星星形狀✨ 煎蛋角外脆內軟,配埋爽脆嘅涼瓜食好夾❀ 生炒牛崧飯 🍚經典中式炒飯,炒得夠香又有穫氣❀ 生磨腰果鮮奶露 🥣最後嘅甜品有驚喜❤️ 腰果奶露質地濃稠,散發陣陣腰果香氣,每啖都食到腰果粒粒,

❀ 舟山海蜇頭 🥢

❀ 遊園素鵝 🥠

❀ 傳統焗蠔砵 🦪

❀ 樟樹港辣椒辣炒和牛面頰 🐮

❀ 濃湯酸菜龍躉球 🐟

❀ 龍蝦帶子賽螃蟹 🦞

❀ 涼瓜煎蛋角 🍳
上枱時呈星星形狀✨ 煎蛋角外脆內軟,配埋爽脆嘅涼瓜食好夾

❀ 生炒牛崧飯 🍚
經典中式炒飯,炒得夠香又有穫氣

❀ 生磨腰果鮮奶露 🥣
最後嘅甜品有驚喜❤️ 腰果奶露質地濃稠,散發陣陣腰果香氣,每啖都食到腰果粒粒,好足料呢👍🏻

2024-11-02 120 浏览
戲曲中心入面原來有間好鬼正嘅中菜餐廳,呢日跟同老婆大人同朋友一齊去食飯,估唔到都幾出色好有驚喜喎。間餐廳就喺西九龍戲曲中心入面嘅遊園,餐廳嘅裝修好古色古香都幾有味道㗎。先嚟叫兩個前菜嘆吓!呢個同平時食嗰啲青瓜有啲啲唔同,佢係用咗金桔醋嚟配青瓜嘅前菜,除咗清甜爽口嘅青瓜之外加埋酸酸地嘅金桔醋味道特別清香。食完個清新嘅就嚟過邪惡黃金脆魚皮!鹹蛋黃包喺啲炸香嘅魚皮度又點會唔好食吖,呢個時候真係想整返杯啤酒嘆吓。不過年紀大都係唔好飲咁多酒喇!整杯小朋友口味嘅脆脆好立克,加咗啲穀物脆脆有口感好得嚟仲好香甜添。頭抽煎八頭虎蝦大大隻鬼咁厚肉,嗰陣豉油嘅味真係好香食落去勁鮮甜爽口真係冇得彈啊。傳統焗蠔砵整得好乾身蛋味又濃又香,加埋粒粒新鮮嘅蠔肉已經好好味,入面仲加咗補身嘅韭菜令個味道更加鮮明突出。歌樂山鴛鴦雞係用咗雞肉同埋田雞嚟整嘅,雙雞都炸到勁酥脆仲要辣度勁好鬼香口同惹味,不枉我留住兩行眼淚嚟食佢。跟住呢個湘式紅燒肉熱辣辣用煲仔上枱啱晒呢個天時食!紅燒肉炆到好化口仲要肥得嚟一啲都唔漏,加埋個好香甜嘅醬汁真係可以扒兩大碗飯呀。金鈎啫啫芥蘭煲熱辣辣香噴噴咁上枱勁正!脆卜卜嘅芥蘭好嫩口同埋好有菜味,加埋啲

金鈎啫啫芥蘭煲熱辣辣香噴噴咁上枱勁正!脆卜卜嘅芥蘭好嫩口同埋好有菜味,加埋啲香口嘅蝦乾同肉碎惹味到不得了。
飽肚嘢我哋叫咗個台山菜果臘味煲仔飯!老婆大人話菜果其實即係好似芥蘭頭類嘅菜,加咗入個臘味煲仔飯度即刻爽口咗,同埋個飯乾濕做得啱啱好又唔油膩,攪到我食咗兩大碗先肯收口。

甜品老婆大人就食佢最鍾意嘅桑寄生蛋茶!我試咗一啖個桑寄生味都好濃,而且個甜味教得啱啱好所以佢食得好滿意。

我就鍾意呢個九年百合紅豆沙!九年百合清甜爽脆纖維小又冇苦味,加埋煲到起晒沙嘅紅豆呢碗紅豆沙確係掂。

2024-10-22
想一嚐精緻粵菜饗宴?今晚黎到西九龍文化地標——戲曲中心✨遊園✨,精緻室內裝潢重塑傳統戲曲中春日美景💁🏻‍♀️於古代民間濃厚氛圍中享用精緻中菜饗宴就最適合不過😻😻🔹金桔醋青瓜先點一個清爽開胃菜,新鮮青瓜爽脆可口,搭配特製金桔醋,酸甜富層次感。金桔醋特選潮汕柑桔油,獨特清新風味,醒胃又惹味!🔹黃金脆魚皮魚皮炸至鬆脆無比,鹹蛋味濃郁,食落脆口又帶點鹹香,脆卜卜令人食唔停口~🔹傳統焗蠔砵經典焗蠔砵,內餡融合油炸鬼、肉碎及桶蠔,更特別加入韭菜,提升桶蠔鮮味,最後加入特製醬料,焗至金黃香脆。外皮酥脆得很,內餡又夠鮮嫩,配搭濃郁醬香,夾雜鮮甜蠔味,味道口感都充滿層次!🔹頭抽煎八頭虎蝦 特選新鮮八頭虎蝦,搭配特製頭抽耐心煎製而成。虎蝦大大隻又啖啖肉,外脆內嫩,肉質爽口~搭配濃郁頭抽,鹹香迷人!🔹湘式紅燒肉湖南傳統佳餚,醬汁濃香誘人~以五花肉為主要材料,脂肪含量豐富,慢火燉煮至色澤紅亮,獨特醬汁融合豐富香料,肉質又嫩又彈,帶一股甜香,口感醇厚爽滑、油而不膩,入口即化超邪惡!🔹金勾啫啫芥蘭煲芥蘭新鮮翠綠,配濃郁醬汁,以啫啫製法,芥蘭更為爽脆香口,熱辣辣且香味撲鼻,味道鹹鮮出色~🔹歌樂山鴛鴦雞傳承自重慶傳統製
🔹金桔醋青瓜
🔹黃金脆魚皮
🔹傳統焗蠔砵
🔹頭抽煎八頭虎蝦
🔹湘式紅燒肉
🔹金勾啫啫芥蘭煲
🔹歌樂山鴛鴦雞
傳承自重慶傳統製法,將雞肉、田雞炸至外脆內嫩,再加入辣椒乾、天椒、花椒等快炒,雞肉外皮酥脆,內裡肉質多汁,味道香濃得令人一口接一口!
🔹經典台山菜果臘味煲仔飯
粒粒分明既飯粒,食落煙韌又乾身,夠香又夠滑~搭配台山菜果、臘味,肉鮮味美,逼出臘味鮮甜醬香,融入米飯中,香氣十足。
🔹九年百合紅豆沙
清香而不膩既紅豆沙,與經過九年精心栽培之蘭州百合相交融,味道清香、口感滑順,令人倍感滿足~
Peony Garden 遊園✨
📍九龍尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心G樓2-3號舖
2024-10-24
2024-10-30 280 浏览
近來頻頻品嚐中菜非常有緣!這夜去到超有文藝氣息的戲曲中心開餐,跟好友享受了一頓秋味如許的粵菜,吃得我滿心歡喜很是回味。餐廳位於戲曲中心內意境十足的遊園!餐廳內洋溢著「戲」味裝潢雅致,除了嘴巴享受美食之外眼睛也可以好好享受。甫坐下先來一杯特飲話梅陳皮梳打$32!甘甜的陳皮及話梅配爽口梳打,喝下生津解渴我喜歡囉喔。金桔醋青瓜$58!醋香青瓜吃過不少,轉成金桔醋來調味即時多了一份清新果香,令爽脆青瓜味道更加清香可人。黃金脆魚皮$78!炸得非常香脆而且一點也不油膩,邪惡的鹹蛋黃緊緊依附著香脆魚皮上,那份甘香和脆脆口感的確非常引人入勝。頭抽煎八頭虎蝦$88/隻!忽然鼻子感受到陣陣香氣,原來我們點的虎蝦要上檯了,豉香味非常濃郁而且還滲透入蝦肉當中,非常沉穩的鮮味不止於表面,加上彈牙的口感這隻虎蝦非常得我歡心。傳統焗蠔砵$198!焦香的味道由蠔砵之中滲出,蛋香非常濃郁加上鮮甜蠔肉及惹味韭菜,那份鮮香滋味跟焗魚腸同樣吸引。歌樂山鴛鴦雞$238!選用了鮮雞和我喜歡的田雞來炮製,兩款食材的Size裁得很正宗,鮮辣的味道令香脆的雞和田雞也滋味十足,這個菜用來佐啤酒真的是絕配。湘式紅燒肉$168!紅彤彤的賣相

湘式紅燒肉$168!紅彤彤的賣相充滿光澤感非常圓潤,加上那份撲鼻的香氣超級惹人垂涎。
紅燒肉夾起已經感覺到那份香軟!一放入口那香而不膩的豬皮太震撼味蕾了,另外豬肉也烹得酥化入味,那特製的醬汁甜而不膩實在唰嘴。

金勾啫啫芥蘭煲$98!端來的時候啫啫作響香氣撲鼻,芥蘭只用上菜遠入口爽脆,配襯惹味的蝦乾和肉碎好吃到停不了口。
經典台山菜果臘味煲仔飯$138!所謂菜果其實即是類似芥蘭頭的蔬菜,用它再加上秋冬必吃的臘味弄成煲仔飯,油香中增添蔬菜的清甜作出完美平衡,吃下飯粒乾爽香口不油膩非常可口。

吃中菜當然要品嚐中式甜品
桑寄生蓮子蛋茶$38!桑寄生茶好濃郁喝得出非常足料,甜度調教得恰到好處非常合我心水。
九年百合紅豆沙$42!車爸爸大愛這個紅豆沙,香淋的紅豆令糖水有起沙的質感,陣陣陳皮幽香令紅豆沙風味十足。

這夜品嚐了很多美味菜式當中紅燒肉最為驚艷,另外鴛鴦辣子雞也非常吸引,再想品嚐中菜的時候相信這兒絕對是我返兜的理想餐廳。
2024-10-22
2024-10-29 267 浏览
前晚我同一班朋友在戲曲中心一間古色古香的餐廳: 「遊園」享有了高質中菜! 金桔醋青瓜帶有開胃酸甜的層次感樟樹港辣椒🌶️辣炒和牛面頰香辣可口的和牛與辣椒的刺激相互交融,湖南樟樹港的辣椒🌶️風味獨特,搭配絕妙!傳統焗蠔砵 我覺得做法與順德焗魚腸相似,內餡中融合了油炸鬼、肉碎及桶蠔,特別之處更加了韭菜,讓鮮美更加升華龍蝦帶子賽螃蟹特別選用了龍蝦來增添鮮甜感,使用的日本無菌雞蛋和頭抽,鮮味十足!生磨腰果鮮奶露最後甜品都係誠意之作,新鮮生磨的腰果香味俱全,每一口都係濃厚又回味

帶有開胃酸甜的層次感

樟樹港辣椒🌶️辣炒和牛面頰

龍蝦帶子賽螃蟹

生磨腰果鮮奶露

2024-10-28 232 浏览
難得朋友仔提議今次我哋幾個一齊去食中菜餐廳係尖沙咀戲曲中心主打性價比高價質粵菜九道菜平均每道菜二百幾~抵食!一入門口就係古色古香嘅裝潢還有我喜愛的牡丹 🌺 🌸金桔醋青瓜清爽開胃菜金桔醋比一般的醋酸甜更有層次感🌸茉莉醉香雞第一次吃到茉莉花香的醉雞很清新雞也非常滑溜 🌸雞樅菌腰果炒龍蝦球用了多種菇菌 配上腰果非常香口龍蝦球新鮮彈牙 🌸川味麻婆鴨血豆腐超愛鴨血~很驚喜的一道餸意外地兩者非常融洽 配上白飯完美組合🌸濃湯酸菜龍躉球龍躉新鮮肉質甜美彈牙濃湯的組合酸菜芽菜都很入還有我喜愛的寬粉🌸紅燒肉湘式紅燒肉甜而不膩帶點微辣🌸傳統焗蠔砵順德焗魚腸昇華版內餡中融合了油炸鬼、肉碎及桶蠔 超鮮味~🌸台山手工黃鱔煲仔飯香!香!香! 焦香配上黃鱔的香氣~是升級版的煲仔飯🌸九年百合紅豆沙好奇什麼是九年~問了原來是用了經過九年的精心栽培來自蘭州的百合清新香氣的紅豆 🫘不會太甜 ~很讚!🌸桑寄生蛋茶傳統中式甜品 滋補養生非常適合女生食用的甜品 🌸薑汁撞奶薑汁比一般濃稠 但香氣非常濃郁撞奶很滑 吃到了雙重口感
難得朋友仔提議
今次我哋幾個一齊去食中菜
餐廳係尖沙咀戲曲中心
主打性價比高價質粵菜
九道菜平均每道菜二百幾~抵食!
一入門口就係古色古香嘅裝潢

🌸紅燒肉
湘式紅燒肉甜而不膩帶點微辣

🌸傳統焗蠔砵
順德焗魚腸昇華版
內餡中融合了油炸鬼、肉碎及桶蠔
超鮮味~

🌸台山手工黃鱔煲仔飯
香!香!香! 焦香配上黃鱔的香氣~
是升級版的煲仔飯

🌸九年百合紅豆沙
好奇什麼是九年~
問了原來是用了經過九年的
精心栽培來自蘭州的百合
清新香氣的紅豆 🫘不會太甜 ~很讚!

🌸桑寄生蛋茶

• 台山手工黃鱔煲仔飯
  • 薑汁撞奶
  • 話梅陳皮梳打
2024-10-25 406 浏览
今日午餐選擇了西九龍戲曲中心附近的遊園茶記,享用了一碗芫茜湯拉麵,搭配鹹檸檬雪碧,讓我回想起香港的味道!拉麵裡面有牛丸、墨丸和潮州魚片,雖然今天沒有加莞茜,但味道依然出色。湯頭清新,芫茜的香氣和配料的鮮味完美結合,令人食指大動。咸檸檬雪碧的酸甜感也很開胃,尤其是在這個季節,喝上一口十分爽口。不過,可惜佢寫住咸檸七,但係用雪碧。如果能用七喜代替雪碧,將會更加完美!整體來說,這頓簡單的午餐讓我重溫了那熟悉的香港風味,實在滿足。

2024-10-24 315 浏览
遊園位於西九龍文化地標戲曲中心室內裝潢古色古香 充滿特色 為重現牡丹亭中古代驛站場景精心打造木雕門窗 餐廳菜單經由廚藝團隊精心設計除咗提供一系列經典小食 飲品同甜品亦有供應明爐燒味同港式小炒等喺傳統中國菜上作出二次創作令各款經典粵菜以新面目重現✨金桔醋青瓜青瓜爽脆 配上金桔醋 酸甜開胃✨茉莉醉香雞酒味清香 雞肉軟腍✨川味麻婆鴨血豆腐鴨血口感偏脆口 豆腐滑溜 味道微辣惹味✨雞樅菌腰果炒龍蝦龍蝦球鮮味爽彈 配上清香雞樅菌 西蘭花同脆口腰果 口感好豐富 唔錯✨湘式紅燒肉紅燒肉肥瘦相間 滿滿油光肉質軟嫩 肥美甘香 味道濃郁帶微辣 ✨ 濃湯酸菜龍躉球酸菜濃湯 酸香惹味 帶少少麻辣香龍躉球大大件 皮帶膠質 肉質結實 配料有芽菜 寛粉同椰菜花等 份量十足✨傳統焗蠔砵做法類似順德焗魚腸 以油炸鬼 肉碎同桶蠔等製成外脆內軟 味道層次豐富✨台山手工黃鱔煲仔飯熱辣辣上枱 黃鱔鮮甜 煲仔飯乾爽惹味✨九年百合紅豆沙加左蘭州嘅百合 紅豆夠綿 味道清甜✨港式奶茶紅豆涼粉冰奶茶香濃順滑 紅豆香甜 涼粉爽滑味道好夾 另可加錢加配奶茶雪糕 總結:食物可以 環境有特色服務都唔錯 價錢可以
遊園位於西九龍文化地標戲曲中心

味道好夾 另可加錢加配奶茶雪糕

總結:食物可以 環境有特色
服務都唔錯 價錢可以
2024-10-18 468 浏览
媽咪早前去咗旅遊,好耐冇湯水飲,又食得唔係好慣,所以見佢一返嚟香港就約佢去食中餐。今餐揀咗戲曲中心嘅遊園,貪佢係戲曲中心入面,講出嚟感覺好似有啲儀式感咁(雖然我哋對戲曲呢樣嘢係一啲都唔感興趣)。餐廳有做緊二人同四人套餐,都幾抵食。不過因為菜式唔係好啱我哋,所以我哋決定散叫。🍄螺頭雞腳燉肉排,有少少鹹味幾好飲。屋企人就叫咗個海底椰燉烏雞,略嫌冇乜味,太清🍄麥皮蝦,同喺新加坡食嘅爭好遠,有啲失望🍄涼瓜煎蛋角🍄醬爆蔥燒牛肉🍄遊園金牌燒鵝🍄臘味🍄伯爵茶窩夫總嚟講係都幾滿意嘅一餐,菜品選擇多,而且都算抵食平價

🍄麥皮蝦,同喺新加坡食嘅爭好遠,有啲失望

🍄涼瓜煎蛋角

🍄醬爆蔥燒牛肉

🍄遊園金牌燒鵝

🍄臘味

🍄伯爵茶窩夫

總嚟講係都幾滿意嘅一餐,菜品選擇多,而且都算抵食平價
2024-09-26