2024-09-19 129 浏览
《沾仔记面食》年逾六十年历史,传统老字号沾仔记云吞面店深受本地人及游客欢迎的云吞面店已经好多年无食过沾仔记,咁岩有日经过佐敦发现了这间刚搬了舖位的沾仔记,加上之前睇到super junior 圭贤食过之后令我都好想食🤣刚好未到高峰用膳时间,店内未算好多人,于是就决定入和食碗“细蓉”我估大部份人都会点佢个“三宝”面,有鲜虾云吞、鲜鲮鱼球和新鲜牛肉,鲜虾云吞大大粒,入面有原只鲜虾,大过乒乓波嘅鲮鱼球,厚身鲜嫩嘅鲜牛肉,配上爽口弹牙嘅竹升面好好味,再饮啖鲜甜嘅大地鱼熬煮嘅汤头倍加滋味。另外干捞虾籽捞面,甘香又美味,虾籽有提鲜作用,相对汤面版,捞面更爽口。另外点了炸蚬蚧鲮鱼球,肉质更弹更juicy,食落更香口。白灼韭菜花自带甜味,点少少蚝油更鲜。三宝面 ($47)三宝拼秘制虾籽捞面 ($47+$12+$6加蟹籽)韭菜花 ($26)蚬蚧鲮鱼球 ($30/3粒)
《沾仔记面食》
年逾六十年历史,传统老字号沾仔记云吞面店
深受本地人及游客欢迎的云吞面店

三宝面 ($47)
三宝拼秘制虾籽捞面 ($47+$12+$6加蟹籽)
韭菜花 ($26)
蚬蚧鲮鱼球 ($30/3粒)