今日一行有十多人晚饭, 有咁多人食饭既时候最好就系食中菜, 可以一大伙人 围埋一齐倾下计又唔驶顾及食西餐一般的礼仪因此今日就拣左位于湾仔既金兜记! 金兜记一听就知系一间食比较传统既中菜既餐厅, 系呢度你可以食到传统中式烧味既地道广东菜式或各种海鲜。而今日我地拣左想试既野就包括: 脆皮乳猪,、酒糟浸鲍鱼、脆炸大虎虾、砵仔 鱼肠焗蛋、花蟹蒸蛋和拔丝脆皮咕噜肉!先讲个脆皮乳猪, 食乳猪不外乎要皮脆同唔好太肥, 金兜记个乳猪绝对合乎水准, 作为头盘不防一试。食完脆皮乳猪后味蕾充满左油香, 系呢个时候食番一只冰冻既酒ᾐ鲍鱼, 爽口鲍鱼带有酒香, 而且有去油腻的感觉, 感觉非常清新!当味蕾由油香转为冰冻清新后, 再试一道脆炸大虎虾, 味蕾再次受到冲击! 呢味大虎虾剩系外表已经够正,虾头几乎有拳头咁大! 而且充满虾膏,非常香口!之后我食既系两味以蛋为主角既菜式, 第一味系砵仔鱼肠焗蛋而第二味则系花蟹蒸蛋, 虽然都系以蛋为主角但两味𩠌大有不同, 砵仔鱼肠焗蛋蛋皮脆可香口再配上陈皮同胡椒粉, 充满怀旧情怀,而花蟹蒸蛋则鲜甜味美,原来除左蟹外蛋系用左龙虾上汤去蒸, 因此鲜甜非常!最后试既系拔丝脆皮咕噜肉,

最后试既系拔丝脆皮咕噜肉, 如果有睇过哥哥既‘金玉满堂’相信应都会好记得戏里面讲过厨房有两大克星, 其中一味就系咕噜肉! 因为脆皮同味道好难掌握, 如果大家想试到戏里面所讲的咕噜肉就必须要黎试!呢个拔丝脆皮咕 噜肉外有糖浆脆皮而内里肉质干爽有肉香, 简直系有史以黎食过最好的!