2019-12-25
冬天又系食煲仔饭嘅时候😍脆脆嘅饭焦、散发油香嘅腊味,谂起都兴奋~朋友知道我钟意食煲仔饭,所以都成日俾餐厅推荐黎🤭今日里间受朋友大推,话环境正,价钱公道🤫行到门口嘅时间谂左谂,咦西餐厅咁嘅😳提前book左4位,店员安排左我地坐下层,餐厅好新,陈设都行高级路线,唔系传统食煲仔饭坐折櫈𠮶种,坐得舒服点菜啦~率先要左两个煲仔饭,一个川味腊味煲仔饭,一个香菇滑鸡煲仔饭亦叫左一个川味腊肠炒蛋、私心要叫嘅四季豆干煸鸡脾菇同菜芯首先黎嘅系四季豆,去食小炒见到都钟意点,微辣惹味跟住就黎左川味腊肠炒蛋,炒蛋嫩滑,川味腊肠同一般食开嘅广东腊肠有相当不同个人认为更贴近西式salami,黑椒味突岀而浓郁,些许辣,所用猪肉脂肪含量较低菜芯就唔多讲啦,新鲜就赢哈压轴登场嘅煲仔饭,一上到黎焦香扑鼻🤩打开盖,店员倒上葱花就更正,两个煲仔饭嘅饭同饭焦都系我食过嘅煲仔饭中嘅上乘之作,饭焦系金黄色唔痴牙,饭粒分明干身川味腊味有腊肠、腊肉同腊鸭,腊肠沿用炒蛋𠮶款,腊肉充满油香,而最惊喜系腊鸭,比起坊间嘅都要厚肉,亦唔硬,处理得好好跟住就到香菇滑鸡,鸡肉刚熟嫩滑,姜丝提味一流,鸡嘅汁被饭粒吸收后尾讨论一番后,决定多叫一个面!因为
首先黎嘅系四季豆,去食小炒见到都钟意点,微辣惹味
菜芯就唔多讲啦,新鲜就赢哈
后尾讨论一番后,决定多叫一个面!因为里度用手工空心面,听到都觉得有趣🤣可能空心嘅关系,总觉得佢吸收左好多汤汁,有浓郁感,见到啲面真系有个窟系中间🤣
总结黎讲咁嘅环境咁嘅服务,价钱真系好公道,每人百五左右埋单,实属难得又高质🥰