2023-02-24 399 浏览
在上环食肆林立,餐厅们要做到客似云来绝不容易,用客似云来来形容凤城,就绝不为过,今天我这个馋嘴的人,又要再到凤城吃个饱。凤城酒家创于1954年,系传统酒家嘅佼佼姐,佢地主打传统顺德菜同河鲜。首先点了我最爱的东星斑,烹调方式可以选用榄角豉汁蒸,煎焗等等,成条都几大条啊,入口鱼皮仲系好爽口弹牙,鱼肉好鲜嫩,非常之好味。银湖鸡茸燕窝羹呢个燕窝真系好足料啊,有唔少鸡肉系入面,仲有燕窝碎添,每一啖汤都可以饮到香浓嘅鸡肉香味。龙袍大虎虾每一只都好大只,虾肉爽口弹牙,入口鲜甜,加上有咸蛋黄酱,就更加惹味。清炒菜苗菜苗入口好嫩滑,唔会炒得太过老,入口非常之鲜甜。招牌莲蓉西米焗布甸呢个西米布甸做法比较传统,表皮焗得好香脆,又唔会太过甜。雪燕杨枝甘露杨枝甘露用咗好多芒果粒制作,令到芒果味非常之浓郁。我们点了芒果布甸,芒果布甸透心凉,又香又滑,又有芒果肉,好味。我们都很满意今晚的菜式,大家相约之后再来一聚。

银湖鸡茸燕窝羹

龙袍大虎虾

清炒菜苗
菜苗入口好嫩滑,唔会炒得太过老,入口非常之鲜甜。

招牌莲蓉西米焗布甸
呢个西米布甸做法比较传统,表皮焗得好香脆,又唔会太过甜。

雪燕杨枝甘露
杨枝甘露用咗好多芒果粒制作,令到芒果味非常之浓郁。