2022-06-15
最近喺鲗鱼涌发现到一间新派嘅日本菜,坐落系太古坊The Sixteenth入面。餐厅用左好多日式嘅元素,例如长长嘅寿司吧枱,同挂满天花板嘅日式纸伞,有种去咗日本嘅感觉😝而且餐厅主打嘅系日式fusion菜,无论环境或者食物都唔会有闷嘅感觉🫢。。🔘Tasting Menu | $780/人评分: 🌕🌕🌕🌕🌑评语: 香港人最钟意乜都试,呢款话明Tasting Menu,就梗系乜都有得俾你试下😝啱晒选择困难症嘅食家🫢全部总共有11道菜式,除返开其实都几超抵。菜式方面的确几创新同别致,整体而言评分都不错。🔸Spinach 评语: 一个好正嘅前菜,系用菠菜卷成嘅凉拌菜式,淡淡嘅菠菜洒上芝麻同酱汁调味,食落好开胃👍🏼🔸Avocado Puff 评语: 其中一个我最钟意嘅菜式😍泡芙烘至微脆,再系入面酿入日式醋饭,外脆内软好好食。而且厨师喺每粒泡芙上面加入淡香牛油果酱,中和过多嘅油腻感❤️🔸Hamachi 评语: 油甘鱼同柚子酱应该系近年一个好受欢迎嘅配搭。柚子嘅甜酸味令油甘鱼刺身嘅味道提升,绝对系最佳组合😝再加上洒上黑松露,劲香劲好食🫢🔸Wagyu评语: 薄切嘅生和牛🫢主要以日式酱油作基本调味,和牛表面
🔘Tasting Menu | $780/人
评分: 🌕🌕🌕🌕🌑
🔸Spinach
🔸Avocado Puff
🔸Hamachi
🔸Wagyu
评语: 薄切嘅生和牛🫢主要以日式酱油作基本调味,和牛表面轻轻灸烧过,再洒上葱花作装饰同增加咬口感🤤
🔸Sushi🔸Sashimi
评语: 寿司同鱼生都各有3 款,主要都系拣取时令同香港人口味嘅海鲜,食材新鲜肥美,完全冇腥嘅味道。
🔸Barramundi
评语: 本身我唔太食鱼(Sashimi除外🤣),但呢款盐烤鲈鱼扒真系几好食!外皮烧至金黄色,切落已经feel到香脆嘅感觉,而且肉质幼嫩,点埋青柠檬汁同青荳酱一齐食味道更佳!
🔸Lamb Chops
评语: 烤羊架从来都好考功夫,佢哋嘅羊架肉质细嫩而且唔会太大阵羊膻味,配合埋自家嘅茄子蓉酱汁一齐食,味道口感都十分好。
🔸Mizuna Salad
评语: 日式柚子沙律,食完油腻嘅羊架再食沙律真系岩岩好。
🔸Akitakomachi
评语: 餐厅用左粒粒分明而带有口感嘅日本珍珠米,饭用少量嘅咖喱汁轻轻炒过,加入了日式拌饭素,少少咸咸地又带点咖喱味😍
🔸Black Sesame Crème Brulee
评语: 以呢个甜品作结尾非常不错😍甜品面头系一块脆卜卜嘅芝麻脆片,劲重芝麻香🫢中间系一球海盐焦糖雪糕😍😍配埋最底嘅红豆蓉甜甜的好正呀!
🔻$780有11道菜式,性价比不错
🔻新派日式fusion菜👍🏼