2023-01-07
放假行将军澳中心,发现呢间设计好靓嘅港式茶餐厅,用咗粉蓝色tone,加埋入面有好多小植物摆设,感觉好舒适。餐牌嚟睇都啱食,一于入去试吓。午市时段以套餐为主,当中有招牌推介、经典常餐系列。食物选择都好多,两人精挑细选下点咗以下呢两个餐。 喜哥葱油猪扒太阳蛋饭 - 猪扒好巨型,厚切,肉质够juicy。劲多葱油,啱晒我地口味,必食推介。拔道腩水门鸡饭 - 份量都多,配埋豉油及秘制辣酱,味道好丰富同惹味,越食越开胃。餐牌上写明酱汁比鸡更好味,果然有啲料到。饮品点咗雪山红豆冰 - 红豆冰份量多,红豆煮得好淋起沙,几好饮㖞。嚟得茶餐厅,点都要饮番杯奶茶先满足。奶茶茶味香浓,入口好滑,满意之选。餐厅食物质素唔错,选择多元化,环境比一般茶记好坐。虽然keep住多人排队,但流量都快,唔需要等太耐就可以入座。