2024-01-16
听朋友讲尖沙咀有间 Tiffany blue主题餐厅, 今日终于去试试😍 餐厅装修好高雅✨ Tiffany blue颜色嘅墙身好Fancy🫶🫶 好适合女士, 喺呢度用餐感觉自己都elegant啲🤗 今次叫咗个二人晚餐set~头盘法国生蚝及鱼子酱法国生蚝海水味浓👍👍 喜欢金属味嘅感觉😋😋 加上矜贵嘅鱼子酱😍 成件事一加一绝对大于三😍 鱼子酱令生蚝嘅鲜味更突出, aftertaste系口里面良久不散🫶🫶🫶头盘传统手工薄切澳洲和牛生牛肉片薄切生牛肉真系切得好薄,食落唔会有负担😋 面头铺满芝士碎片同埋火箭菜😍火烤半熟北海道帆立贝及白松露油半熟帆立贝食落好新鲜, ,after taste有白松露味, 酱汁好香浓幼滑😋汤日本黑毛茸菇浓汤黑毛茸菇浓汤真系劲浓味👍👍法国清芦笋汤有带子系面, 伴以清脆芦笋片, 用咗好多好多法国芦笋打成幼滑芦笋汤, 西汤好少有用 芦笋主菜澳洲m5和牛西冷澳洲m5和牛西冷油脂分布好均匀, 牛味极浓😍 三成熟肉质好嫩滑👍👍👍西班牙红虾海胆意大利面喜欢食虾嘅朋友千祈唔好错过, 用西班牙红虾调出嚟嘅酱汁味道直迫龙虾🫢 西班牙红虾亦都系半生熟, 肉质好爽👍 虾头劲多膏✨ 虾膏极其浓
头盘
法国清芦笋汤
主菜
澳洲m5和牛西冷
西班牙红虾海胆意大利面
喜欢食虾嘅朋友千祈唔好错过, 用西班牙红虾调出嚟嘅酱汁味道直迫龙虾🫢 西班牙红虾亦都系半生熟, 肉质好爽👍 虾头劲多膏✨ 虾膏极其浓郁, 真系好味都停唔到口😋😋
甜品
青苹果乌龙茶慕士蛋糕
卖相好靓成个青苹果咁嘅样, 乌龙茶mousse令到成件事唔会好甜, 食落好舒服💖
Cocktail
Dawn
意大利佛手甘酒,琴酒, 君度橘酒,蜜柑, 橙味同蜜柑味混合嘅酒精cocktail,好特别, 呢个配搭好新颖✅
Foundness
无花果,红苹果,法国苹果白兰地,蛋清, 好fresh嘅感觉, 酒精味道比较浓🫶
总括黎讲,千零蚊喺尖沙咀食到咁高质素嘅Fine Dine 好超值😋 估唔到质素咁高,食材用料高级, 下次一定会试埋其他菜式🤗🤗