2022-01-18
📍肥姐蚝饼婆 - 元朗-今日继续黎发掘元朗名物😆呢间蚝饼系元朗经营咗廿几年 无论几点去到都一定见到有人帮衬紧 仲要开到凌晨两三点 系街坊食宵夜既不二之选🤩肥姐虽然睇落有啲生人勿近既感觉 但其实佢好nice好亲民 成日都同街坊吹水讲笑~每次有朋友入黎元朗国旅行 都会带佢地黎食呢间😛好过食b仔呢啲721翌日都仲敢照常营业既舖头啦☺️🖤-🔸招牌蚝饼 ($40)蚝饼每一件都系即叫即炸 新鲜制作蚝饼系用粉浆加鸭蛋调配而成 表面炸到非常香口脆身 但又唔会好干炸粉恰到好处 唔会太浆口 里面有好多粒蚝仔 非常足料!最紧要既系 啲蚝系一啲腥味都冇架 仲几鲜甜爆汁 口感柔软另外肥姐仲会问大家需唔需要加芫茜 建议唔怕茜味既大家可以嗌多茜 绝对可以提升味道😙呢间蚝饼既重点绝对仲有肥姐自制既泰式辣汁‼️食炸嘢最惊既就系饱腻感 特调既酸辣汁可以平衡既返炸物既油腻感 个汁仲唔会遮盖咗蚝仔既鲜味 推荐唔怕辣既大家可以加多啲~-等候期间见到唔少街坊都有帮衬凉茶 听到佢地话呢间啲凉茶几下火几足料下 配蚝饼一流呢到仲有卖特别既紫贝天葵凉茶😛
今日继续黎发掘元朗名物😆
🔸招牌蚝饼 ($40)
蚝饼每一件都系即叫即炸 新鲜制作
炸粉恰到好处 唔会太浆口 里面有好多粒蚝仔 非常足料!
最紧要既系 啲蚝系一啲腥味都冇架 仲几鲜甜爆汁 口感柔软
呢间蚝饼既重点绝对仲有肥姐自制既泰式辣汁‼️