2015-04-05 917 浏览
是日路经安宁路一带,因为晒相需要等候一小时,就喺附近揾间就脚嘅用膳呢间梁记饺子面坊已经唔止帮衬一次,每次捧场都必定系满足而归今日只得自己一人,虽然叫得一款,但系一样食得滋味一坐低谂都唔洗谂就Order咗猪扒面+豆浆(HKD$32)。伙计一落完单就秒速上咗杯豆浆(跟餐只需加HKD$4),效率十足等左5分钟左右,就已经可以上埋个猪扒面(HKD$28),认真符合香港人的生活节奏无论系赶时间、定系好肚饿,嚟梁记就包唔洗等几乎每一次都系5分钟内上菜!猪扒系炸嘅,非常之香口,但唔会有油腻感,而且肉质非常松软,皆因梁记系人手揼松啲猪扒,有时撞啱佢地咁啱为啲猪扒「松一松」嘅时候,店内就会充斥住Bom Bom声,虽然略为吵耳,但系的确几有元朗小店的风味特色至于面底,今次我选择咗生面,面质爽口弹牙,虽然望唔到厨房入面嘅煮食过程,但面弹牙程度就好比煮完过冷河的效果份量方面,面底系不多不少啱啱好,而猪扒我个人认为算系比得几多下,份量好足,就算系男仔食都足够饱肚通常朋友问我元朗有咩面家好食,除左会推介一早已经远近驰名嘅永年同好到底,我一定会推荐梁记好味又抵食有目共睹。
呢间梁记饺子面坊已经唔止帮衬一次,每次捧场都必定系满足而归
今日只得自己一人,虽然叫得一款,但系一样食得滋味
豆浆
无论系赶时间、定系好肚饿,嚟梁记就包唔洗等
猪扒面
,份量好足,就算系男仔食都足够饱肚
猪扒面+豆浆
好味又抵食