2023-11-30
再访元朗一定要揾番特色美食,继上次烤鱼,见到附近有间水煮酸菜鱼专食川湘菜式,望落装修又几精致,今晚决定系佢喇😁坐底无耐,已经爆场,相信质素一定有保证✨酸菜桂花鱼 (小辣)仲有鲈鱼选择,但今次拣左桂花鱼,贪其肉质会较实有弹性。首先汤头既酸度同咸味都恰到好处,我最怕个汤校到又酸又咸,依个入口balance唔口渴,要激赞👍🏻鱼肉明显有先走油,嫩滑、无骨又唔会一夹就散,仲食到鱼既鲜味,「例牌」size但酸菜同鱼肉份量都好足,仲有粉丝垫底索汤,简直系酸菜鱼界天花板,酸鱼控一定无投诉😋✨凉拌花甲 (小辣)花甲本身肉质鲜美,柔嫩鲜甜,味道微辣又带d酸爽,仲沾满大量蒜蓉,每啖都香浓入味👍🏻✨手撕包菜 (小辣)虽然只系炒蔬菜,但一上枱就香气四溢👀(究竟系咩秘技呢🤔)入口小辣,椰菜又脆嫩又爽口,味道浓但唔会觉好油腻,赞👍🏻✨蒜香炒茄子 (走辣)见手撕包菜咁出色,即刻叫多个菜😂竟然用左独子蒜再加大蒜片同炒,茄子快炒仲保持鲜艳既紫色,而且食到超有镬气,无叫错😂✨泡椒炒肥肠 (小辣)依味用上腌过既辣椒,属于唔会太辣,而且唔酸既泡椒。肥猪肠好香嫩,加上西芹、莴笋同唐芹同炒,惹味到爆,送饭下酒一流👍🏻
✨酸菜桂花鱼 (小辣)
✨凉拌花甲 (小辣)
✨手撕包菜 (小辣)
✨蒜香炒茄子 (走辣)
✨泡椒炒肥肠 (小辣)