2019-03-27
西关大少大家听得多,西关粥可能第一次听,呢度系一间充满广州怀旧风情既小店~充满怀旧感觉的金漆招牌呢度主打咸汤圆、粉仔、粥品、手拉肠粉等⋯⋯每款都标榜自家制!而呢度啲粥既款式都比较特别,同一般粥店好唔同,例如有西洋菜陈肾粥、蕃茄粥等⋯⋯全部即叫即做!我个人比较喜欢蕃茄牛肉粥,每次黎都必点!粥底好绵,再加上新鲜蕃茄、蛋花,真系好好味!🤤牛肉都好滑!牛腩河粉今次系第一次叫,普通,唔算特别。平时叫开牛腩肠粉,都系肠粉比较好食,佢系潮式造法,啲馅料放系面,不是包在肠粉内,啲肠粉好薄,吸哂啲牛腩汁,好正!煎粽又系唔系度度食到既野,要切开佢煎得唔松散又香口,应该好花功夫!呢度既食物真系每一样都充满诚意!个粽两边煎到金黄色,脆脆地,再沾小小糖食,真系好好味,未试过真系要试下!另外都好想推介佢个咸汤丸,今次无叫,但之前食过都觉得好味,配上大量蔬菜,好健康,又好足料㗎!p.s. 呢度星期一休息㗎!
充满怀旧感觉的金漆招牌
我个人比较喜欢蕃茄牛肉粥,每次黎都必点!
粥底好绵,再加上新鲜蕃茄、蛋花,真系好好味!🤤牛肉都好滑!
呢度既食物真系每一样都充满诚意!
p.s. 呢度星期一休息㗎!