2019-05-22 137 浏览
元朗YOHOMALL真系好多嘢食,有时谂想食咩都唔系咁容易,今次就选择左食呢期主打蛏子嘅莆田。呢间餐厅实际上我呢排喺地铁站啲广告都见过下,睇相就吸引啦,都系时候见下真章。😆😂而家做紧推广,$198可以拣2款唔同做法嘅蛏子,我哋拣嘅第一道系《蒜蓉蒸蛏子》,原本见到蒜蓉呢两个字就觉得会系好重蒜味,好似食蒜蓉焗生蚝咁,不过今次佢系蒸嘅,只系放左少许蒜蓉泥系啲蛏子肉上面,蛏子嘅鲜味无被蒜蓉味盖过之余,食落又有些少蒜香。😋😋第二道就系《铁板盐焗蛏子》,呢一道用嘅蛏子明显比头先蒜蓉蒸嘅大只啲,虽然系焗,但蛏子唔会干身,水份好足加埋放喺盐上面焗出嚟,真系鲜味十足。👍🏻👍🏻除左主打嘅蛏子,我地都叫左一道《闽香洋烧排》,呢道菜式卖相比较简单,但味道远比卖相更加吸引。首先系个酱汁,味道系偏浓郁但又唔会太咸,另外肉质松软,唔会咬唔开,简单又好味。😋主食叫咗《兴化炒米粉》,呢个米粉唔同出面食紧𠮶啲米粉,呢个系比平时食开嘅米粉仲要幼身,都用咗唔少配料去炒,惊唔够饱可以试下。😂最后其实都饱饱地,但都想叫一啲小食,叫左一个《酥炒芋芯》,我本身比较钟意食芋头呢啲粉粉哋嘅嘢食,呢个煮得好香口,十分高水准,加上外面有一层

蒜蓉蒸蛏子

铁板盐焗蛏子

闽香洋烧排

兴化炒米粉

最后其实都饱饱地,但都想叫一啲小食,叫左一个《酥炒芋芯》,我本身比较钟意食芋头呢啲粉粉哋嘅嘢食,呢个煮得好香口,十分高水准,加上外面有一层类似焦糖嘅包住,食落外面有少少甜味,几特别。😛
酥炒芋芯

整体而言,莆田其实本身好有自己嘅特色,好似呢期就靠蛏子来做一个主打,而其他菜式其实都花咗心思去做,同出面其他餐厅所做嘅有所不同,员工睇落都好熟悉自己餐厅嘅菜式,都会向客人介绍。呢间值得推荐比大家🤓👍🏻
蒜蓉蒸蛏子
铁板盐焗蛏子