2023-11-03 39 浏览
元朗一向系美食集中地,近来揾到呢一间位于教育路嘅拉面店麺屋飞丸,竟然主打区内少见嘅汤底:鸡白汤!🐓店内铺面唔大但有几张户外座位,当日到访都差不多坐满哂人,好受欢迎!餐牌上有五款拉面选择,分别以鸡白汤同鲣鱼清汤做基底,贵精不贵多。拉面以外有多款小食,墙上仲会写上是日推介,以拉面店来讲种类算丰富😍🔸鸡白汤拉面 盐味首先最抵赞嘅系鸡白汤汤头超级浓郁!质地浓稠有黏口胶质,鸡精华完全渗入汤头,咸香味刚刚好🤤配以幼身面条挂汤力强,而且面饼份量够大,面控一定满足🙆🏻‍♀️配料亦都系一大亮点,豚角叉烧香口肉质软稔,慢煮鸡胸味道较清新唔怕鞋口,鸡肉丸有少量软骨增强口感,就连味玉都够入味又做到流心,整体质素非常高🥳🔸鸡白汤拉面 酱油味老公既酱油味系鸡白汤基底上再加上酱油,鸡鲜味同样浓郁。浓稠度比起盐味感觉稍低,所以佢觉得饮落更加顺口!🔸羽根饺子五只饺子以薄薄羽根连住,卖相讨好,睇得出Rose比一般拉面店出品更有心机!饺子皮薄里面包着菜肉馅,比例平衡🥰🔸牛肉薯饼大大件牛肉薯饼,适合同朋友分享。薯饼炸至金黄外皮香脆,里面除咗薯蓉外仲有牛肉碎,可以点沙律酱食

🔸鸡白汤拉面 盐味

🔸鸡白汤拉面 酱油味