2019-11-19 940 浏览
元朗真系揾唔到一间食正宗天妇罗嘅地方,难得呢间天丼开到嚟Yohomall 。系今时今日嘅社会状况之下,夜晚都会排长龙,元朗人真系饥渴左好耐啦!铺头以前系Simplylife, 啲枱摆到密质质,而天丼反而注重空间感,枱与枱之间都留有好大嘅空间,食都食得开心啲。呢间铺头都唔系香港第一间店,青衣都有间。青衣𠮶间都好多好评。入正题啦。我哋叫咗巨星天丼($78)同广岛蚝天丼($88),跟餐有一碗面豉汤。望上去分量好似唔多,但食落原来好饱肚,事关佢每样材料都系比足料㗎。所有嘅海鲜都系大大只,例如蚝、虾、帆立贝等。再加埋外面涂上𠮶层面粉、蛋浆,其实都好heavy。依家到嘅天妇罗层皮做得算薄,但系又保持到非常脆嘅口感,都系好食架。同埋系即炸嘅,食落好香口。天妇罗都系食酱油㗎啦,呢度嘅酱油系几出色㗎,可以带出本身食材嘅鲜味,亦都啱晒黎捞饭。食完唔够喉仲可以买一支返屋企,盛惠$38。食材方面,我就觉得虾系唔好食,又唔爽,又好棉咁,好鸡肋。另外鸡块都普普通通,食唔出特别,比唔上韩式炸鸡,又冇特别调味。其他食材都几好味😋,我几钟意个豆角,炸完都好爽,好清甜!

入正题啦。

我哋叫咗巨星天丼($78)广岛蚝天丼($88),跟餐有一碗面豉汤。

广岛蚝天丼
巨星天丼

其他食材都几好味😋,我几钟意个豆角,炸完都好爽,好清甜!
2019-11-07
广岛蚝天丼