2018-06-16
最近黎开元朗出实习 完左一日已经好攰 所以同朋友两个想揾个地方chill 下🤤 知道B 仔凉粉附近多野食 于是周围行下 见到呢间餐厅门口嘅装修几令 好日本风味 好似系日本街头行过见到咁 于是就入去chill 下😆拉开趟门 店入面嘅布置都好别致 墙身挂上鲤鱼壁画 中间以黑色屏风分隔了榻榻米同吧台 我拣坐左榻榻米 坐得好软好舒服 隔离仲有个cushion 挨住😚望上天花 仲挂上传统日本色彩缤纷嘅油纸伞 包住灯泡 令到光线柔和 唔会话太光 好有气氛!! 😊黎到居酒屋 当然要试下佢d 酒 我地叫左呢度自家制嘅梅酒 沟梳打 所以酒唔浓烈 入口清淡梅味 酒香醇朴 一啖酒一啖小菜 一杯酒可以饮成晚☺️☺️朋友就叫左都系自家制嘅荔枝酒 味道较柔和 而且荔枝比较甜 酒味较少😝第一碟上嘅系特色烟熏鱼 店员解释话司傅会跟时令而选用唔用嘅鱼 今期系真明鲷 我未听过 但食落鱼好清甜 切成薄薄一片☺️ 鱼系用花🌸烟熏 所以食落有阵阵芳香 如果觉得唔够味 可以沾上附上嘅岩盐 不过个人觉得岩盐太咸 反而连埋旁边鱼籽一齐食刚刚好😆之后就上左鳗鱼玉子烧! 呢个系我好满意嘅一碟 必推🤤 多层玉子包裹著白鳗鱼 玉子甜甜地 食落甜香
之后就上左鳗鱼玉子烧! 呢个系我好满意嘅一碟 必推🤤
多层玉子包裹著白鳗鱼 玉子甜甜地 食落甜香嘅蛋味 加上面上鳗鱼汁 系我自从东京黑门市场之后食过第二好食嘅玉子烧!🤤
想试试海胆 但系全海胆又好贵 所以见推介黑板上有呢个三文鱼籽海胆甲罗烧就忍唔住叫黎试下🤪
要将海胆 温泉蛋 鱼籽 蟹膏 蟹肉全部拌匀 然后放上脆脆的烤多士上面🤤 味道出奇地夹 朋友觉得较咸 但我就觉得加埋冇味嘅脆多士刚刚好😊
一口和牛
烧得香 肉质较厚实 juicy😝
炙烧三文鱼
经过微微炙烧 三文鱼油布满 令三文鱼更美味 更滑口 入口即化嘅感觉 好好味
最后叫左明太子海鲜炒饭 满满的海鲜配料 虾肉 蚬肉 明太子 八爪鱼等等 炒饭干身 有少少辣 粒粒分明 配上剩余的酒 刚刚好 食到好饱🤤
中间去左个toilet 发现原来toilet 都好细心 竟然有止汗剂 m 巾 感觉好贴心😭