2024-10-23
今日同朋友庆祝生日,拣咗呢间喺元朗食烧肉嘅餐厅😍😍 由于唔想谂食咩就点咗个饿妈家姐烧肉套餐 真系超级丰富🫶🏻🫶🏻🔸泡菜三点盛先来开胃前菜包括有泡菜青瓜同埋萝卜 两人份量加埋都唔少 而且食材新鲜,青瓜同萝卜好清甜 而且酸辣的味道恰到好处😚 好适合香港人口味🔸OMAKASE沙律沙律菜非常新鲜,而且好钟意个柚子醋酱汁上面铺满木鱼丝更加开胃😍🔸塩味上牛舌牛舌口感相当软嫩,盐味让牛肉既天然鲜味更为突出。每一片牛舌都可以轻易地咀嚼,并且搭配少量柠檬汁同葱丝,令整体口感更加清新😙😙🔸大判焼 黑毛和牛西冷呢个大判烧直程系今晚嘅主角🫶🏻 店员好好咁会帮你烧埋 唔使自己郁手🤣 黑毛和牛西冷肉质非常优质,西冷部位既油花分布均匀,烧嘅时候由于油脂较多所以好抢火 不过店员姐姐烧得非常有技巧 唔会黐底之余,亦都烧得啱啱好,外焦内嫩,香气四溢。配上少许的酱油同温泉蛋 真系无可挑剔‼️🥺🥺🔸野菜包括有少量嘅南瓜,冬菇,鸡髀菇同埋洋葱 食材非常新鲜👍🔸蒽盐味若鸡精选2种🔸海老两只大虾都超级大只 有成只手掌咁长😍 而且亦都好新鲜 d壳完全唔会痴虾肉 最紧要系虾头有膏😍 所以烧出嚟超级香🔸黑毛和牛精选2款分别系黑毛和牛腹柳小
🔸泡菜三点盛
🔸OMAKASE沙律
🔸塩味上牛舌
🔸大判焼 黑毛和牛西冷
🔸野菜
包括有少量嘅南瓜,冬菇,鸡髀菇同埋洋葱 食材非常新鲜👍
🔸蒽盐味若鸡精选2种
🔸海老
🔸黑毛和牛精选2款
分别系黑毛和牛腹柳小排同埋和牛赤身,无论是油脂的分布还是肉质的口感,都是顶级享受。牛腹柳油脂比例比较高 会有入口即溶嘅口感,而赤身嘅肌肉比例较高 所以食落会比较有嚼口。
🔸KAKURA 冷面
系韩式冷面嘅味道 凉爽的口感让人感觉非常解腻 而且面条好弹牙😚
🔸甜品(雪米糍、杏仁霜奶冻)
雪米糍的外皮烟靭,包着云呢拿味雪糕,口感好正。杏仁霜奶冻就好滑嫩,我本身唔系超钟意杏仁味,但系都食晒呢个奶冻🤣