2024-12-11 0 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯超乎想像新派fusion亚洲菜平时出街食饭,晚餐menu好多时都会系牛扒、龙虾等等。虽然食材矜贵,但系仲系觉得缺少咗新鲜感。今次介绍位于湾仔嘅「WAKARAN」,餐厅名就系秉承和华兰文化,现在引申出融合嘅中国、韩国、欧洲同日本嘅独特烹调理念,绝对系香港系好少见。⭐️ MAKI OUR WAYDaily Fresh Oysters用咗甜甜地嘅青苹果沙冰,配搭海水味重嘅生蚝,更容易突显生蚝嘅鲜甜味。Maki-Rons见到咁色彩缤纷嘅以为马卡龙甜品,其实入面用咗多款海鲜如:拖罗姜汁、带子配八珍甜醋等等,打卡感同味道都充满惊喜。Maki Taco绝对唔系普通嘅Taco,taco身用咗紫菜和米饼,内馅分别用咗北海道带子|蟹籽|干葱丝,辣三文鱼|牛油果,同样有新鲜感。SMALL PLATESChicken Liver Pancake鸡肝pancake内馅加入咗栗子,酱汁用咗八珍甜醋。能够做到外脆内软嘅感觉,浓厚又有香甜嘅栗子味。Sweet & Sour Dough-Stick灵感来自于油炸鬼。选用新鲜老虎虾,入面有虾粒和肥猪油,可以增加湿润感。酱汁方
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

Maki Taco

SMALL PLATES
Chicken Liver Pancake

Sweet & Sour Dough-Stick
灵感来自于油炸鬼。选用新鲜老虎虾,入面有虾粒和肥猪油,可以增加湿润感。酱汁方面就用咗自家制辣酱和柠檬制成嘅粉,面头再洒上玄米茶,满满虾胶嘅弹牙口感。

Beef Tenderloin Tartare
打开罐头,入面其实系意大利牛里脊,面头覆盖住咸蛋黄刨成嘅丝,一脆一腍,一咸一甜嘅体验。

Taro Crispy Duck Salad
将鸭肉和炸芋头刨成丝,配搭巴马臣芝士和甜甜酸酸嘅酱汁,真系好开胃。

FROM THE GRILL
Grilled Bone-Marrow
烟熏猪腩肉,先经过慢煮和炒香,然后混和成果酱状。混和牛骨髓,再酿入牛骨当中。面头再加入烟熏牛肉和紫苏叶,系一道充满油脂香嘅菜式。

V Oyster Mushroom
煎香嘅香菇,酱汁用上日式烧烤酱,所以会甜甜地,食落又劲多汁。

MAIN FOR SHARING
Typhoon Shelter Local Lobster Thermidor Uni Cream
选用本哋龙虾,口感会比较爽口,每日新鲜购买。有别于传统嘅避风塘口味,使用日本生面包和辣椒牛油,配搭海胆酱,所以会香辣中带甜。

CARBS
Dan Dan Dumplings Beef Cheek, Foie Gras Terrine
用咗韩国糯米做饺子皮,内馅系煮过夜嘅牛面颊配鹅肝馅、辣椒油和葱油,每一啖都系肉汁。

DESSERTS
Longan Sweet Soup Peach Gum
用咗龙眼、桃胶、杞子和云耳。桃胶黏稠又爽口。

Banana Yogurt "Burger" Whiskey Caramel
汉堡包造型嘅甜品,香蕉味好突出。

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯