2024-09-19 685 浏览
朋友今日特登到中环揾我食午餐,我当然唔敢怠慢,最后揾咗间充满格调🥰,食西班牙菜嘅餐厅 - Chueca。lunch menu $298/位Starters (选二)Tuna Tartare新鲜吞拿鱼粒🦆上面放上三文鱼鱼子和海藻,底层挞皮入面加了牛油果泥🥑,口感非常丰富😋。Ham Croquettes可乐饼入面充满了芝士🧀和火腿🥓,外层薄薄炸皮香脆可口😋。Chef's Rusa (+$50)上面舖满醋浸过嘅三文鱼鱼子🐟,中层为吞拿鱼蛋黄酱,底层为薯仔沙律🥔,记得连埋卜卜脆嘅多士一齐食😋。Gambas Al Ajillo (+$60)大虾🦐爽滑弹牙,煮得香口入味,香草面包条十分软熟,点上香浓嘅蒜香汁一齐食,每一口都充满浓浓的蒜香味🤤。Main Carabinero Rice (min 2 guest) + $150每位红虾🦐爽滑弹牙,但最正系个饭🍛,个酱汁由洋葱🧅鱿鱼🦑蕃茄酱🍅及龙虾汁🦞慢煮而成,每啖饭都充满着龙虾汁嘅香味🤤。SweetsCoconut and Berries用椰子🥥打成嘅忌廉再配上底层嘅草莓🍓和草莓酱汁,酸酸甜甜够哂_😋。Basque Style Chessecake

lunch menu $298/位

Starters (选二)
Tuna Tartare

Ham Croquettes
可乐饼入面充满了芝士🧀和火腿🥓,外层薄薄炸皮香脆可口😋。

Chef's Rusa (+$50)

Gambas Al Ajillo (+$60)

Main

Sweets
Coconut and Berries

Basque Style Chessecake +$20
芝士蛋糕🍰味道香浓又,唔太贴,啱哂我。

Chueca Gin Tonic $160
卖相一流,主要系Gin + 汤力水,最特别嘅系冰🧊都系由Gin酒造成😋。

Peach Tea $90
朋友就嗌咗杯蜜桃茶,冰凉又清爽😋。

2024-09-11
用餐时段