2022-10-17
同朋友👫一齐喺湾仔站附近,佢话想食日本🇯🇵料理,想我带佢去一间好味又唔系好贵嘅,咁我即刻喺人肉电脑💻度迅速搜寻一吓😆,就俾我揾到呢间喺楼上嘅居酒屋🏮,然后就嗱嗱声带咗朋友上去开餐😆$265嘅「特选鲔盛🍣」:有大拖罗、中拖罗 同埋 吞拿鱼(大トロ・中トロ・まぐろ),大トロ 充满油脂超甘香,中トロ 油分分布平均 都系好香滑,まぐろ 亦都新鲜肉质结实鲜甜,配寿司🍣米饭超好食😋$88嘅「日本🇯🇵冰姬蚝(2只)」、$238 嘅「时令 秋刀鱼」、$218 嘅「特选刺身盛 时令鲜鱼附」:呢几样全部放埋一齐喺一个大圆碗里面,卖相好靓🤩,感觉又好丰盛😊;「冰姬蚝🦪」有淡淡嘅海水味又几 creamy 😋;「秋刀鱼」秋天嘅时候非常肥美产量又高,所以系 widely assessable to general public😋,呢度嘅「秋刀鱼」好新鲜,油份够,沾酸汁(好似系 ゆず)更能带出鱼肉嘅 umami 😋,亦都将油份 balance 得好好😆;「特选刺身盛」里边包括 まぐろ、三文鱼、鱿鱼、深海池鱼、牡丹虾🦐,全部都新鲜好好味😋,又系充满umami 😋$38嘅「炸三文鱼皮」:炸得好轻身,又好香口,脆卜卜之余
$38嘅「炸三文鱼皮」:炸得好轻身,又好香口,脆卜卜之余仲感觉唔油腻😆
$68嘅「西京烧三文鱼鲛」:烧熟咗嘅三文鱼觉肉质先甜又嫩滑,鱼油烧溶咗更加甘香😋,鱼肉仲几 juicy 😋
$88嘅「麒麟一番榨 冰啤」:有不同味道可以选择,拣咗「红柚口味 冰啤」,好滑、好 foamy、好 refreshing、红柚口味 仲几得意 兼好味😋
$25 嘅「日本🇯🇵芝士🧀蛋糕🍰」:简简单单不过有浓郁嘅芝士🧀香味😋
朋友感到非常满足,好感谢我带佢食好西😆,咁高质素咁嘅价钱真系几抵食😆