餐厅: 丼丼屋 (MOKO新世紀廣場)
资讯:

今日路经丼丼屋,门口人头涌涌之余,仲惊喜发现有炭火烧鸡!见另一边舖上滑蛋变成亲子丼呀⋯要知道「炭火鸡」系日本宫崎县极具代表性嘅郷士料理,有次九洲旅行期间试过一次,就对佢独特既外表同味道念念不忘🥹可惜系香港唔觉眼可以食到,今次事不疑迟先拎飞等位👍🏻一直都几欣赏丼丼屋引荐「全国丼连盟」,唔洗亲身飞去日本,都可以试到由网上票选出黎既金赏丼物😙之前有试过蟹丼同豚丼都系好高质,今次我都好期待~🎏期间限定- 炭烧鸡肉亲子丼餐牌描述佢系「日本桥ぼんぼり」人气丼物,果然有啲料到👍🏻选用鸡腿肉以猛烈既炭火烤制,虽然外表微微乌卒卒,一上枱「炭」香扑鼻,鸡肉嫩滑弹牙,熟度刚好,入口柔和既炭烟薰味道,可以提升食欲😋再配埋鲜嫩滑蛋,两样食材色泽以至味道都系咁鲜明,加上日本监修既鸡丼汁渗入米饭,食落好有层次,难怪会得到「亲子丼部门」既金赏殊荣🥇🎏 三河一色产鳗鱼三味丼每日数量限定,以日本爱知县鳗鱼丼物专家「鳗夫屋」既代表作,选用日本国产鳗,依样都系吸引我既原因👍🏻入口鱼肉无骨且不带泥腥味,结实不松散,炭火既焦香同鱼脂系口中蔓延出黎,外脆内软😄配上浓甜适中既鳗鱼汁,或者尾段加入高汤,变成日式茶泡饭,又有另一种风味😁

🎏期间限定- 炭烧鸡肉亲子丼

🎏 三河一色产鳗鱼三味丼

另外,原来每份加多$18 就可以升级埋定食,连前菜、面豉汤同埋果茶,仲有甜品黑糖寒天,感觉满足呢😋
  • 三河一色产鳗鱼三味丼
  • 炭烧鸡肉亲子丼