2015-03-20 4561 浏览
唔知几时开始兴起All Day Breakfast依样嘢,其实,All Day High Tea又唔知实际上有无呢 ?晌尖沙咀做出成绩嘅Espuma,年初晌中环再下一城,开其第一间分店,直至近日先到访,喺因为见到佢哋推出一个Sweet Deluxe套餐,犹如两人份嘅高茶,只限星期六、日供应,不过,由朝到晚都可以食到,变相成为一个All Day High Tea Set。跟尖沙咀店比较,中环店装修带点复古典雅,并以原木木枱为主,部份墙身依旧有唔少马赛克及手绘壁画作装饰,一边落地大玻璃可以睇到中环夜景,不过,虽然景致唔叫得好正,但感觉开扬,相信日头嚟享受吓春日阳光,心情都会开朗啲 。而餐厅尾有两张马蹄形大梳化,亦成为餐厅焦点之一,此外,一列货架有自家产品出售,如Novell咖啡粉、咖啡杯、小摆设,不妨睇睇有咩啱心水可以即时买走。 Sweet Deluxe $358个套餐基本上喺两个组合:包括咸甜点嘅「酥点拼盘」及主打甜品嘅「甜之梦想曲」,仲跟两款特色果茶或咖啡,单以份量而言,岂止二人份量,三至四个女生都够食,尤其点果茶嘅话,一壶足够两个人享用啦 ! 酥点拼盘 酥点拼盘嘅组合有
Sweet Deluxe $358
酥点拼盘

酥点拼盘嘅组合有咸有甜,但以咸点居多,7款食物包括:玫瑰巴巴露丝、黑松露榛子拿破仑千层酥、蜜饯姜粒朱古力英式松饼、无花果窝夫、牛油果酱烟三文鱼、西班牙黑毛猪火腿及鲜士多啤梨,卖相精致雅丽,作为下午茶喺几唔错之选。由于喺二人份嘅关系,如果千层酥及松饼安排为各两件份量,咁就最理想不过嘞
酥点拼盘
卖相攞足分,味道又如何?
- 玫瑰巴巴露丝,究竟喺乜?查实喺玫瑰慕丝蛋糕,饼面亦以两片糖玫瑰花瓣作装饰,插晌蛋糕上嘅唧筒装有玫瑰糖浆,味道几幽香,慕丝亦都做得幼滑;
- 黑松露榛子拿破仑千层酥,黑松露味道好强劲,嚟得有少少霸道,千层酥未够酥脆,个人觉得虽然放上原粒榛子的确够晒好睇,不过,夹唔到一齐食,如果以榛子碎加入黑松露忌廉中,唔知效果又如何;
- 蜜饯姜粒朱古力英式松饼(配鲜忌廉),个松饼倒有啲惊喜,因为姜味突出,又渗出半点清甜,而松饼又唔太干

- 无花果窝夫,新鲜无花果够香甜,窝夫亦都松脆,只喺略嫌两者间嘅吉士太多;
- 牛油果酱烟三文鱼,牛油果酱打得太稀,牛油果味好薄,夹烟三文鱼唔喺好得我欢心啫

- 西班牙黑毛猪火腿,虽然已经卷住啲九芽菜,但仍觉得颇咸,唔介意老套啲,卷番条哈蜜瓜条应该平衡啲;
- 鲜士多啤梨,其实唔止鲜士多啤梨,仲有啲蓝莓。
玫瑰巴巴露丝
无花果窝夫
甜之梦想曲

跟酥点拼盘一样,卖相先行,以香槟杯形盛载6款唔同口味嘅甜品,摆成一束鲜花形态,可以讲得喺瑰丽登场,吸引唔少女生注视。6款甜品包括:石榴白朱古力慕丝、苹果金宝、抹茶慕丝伴朱古力布朗尼、咖啡慕丝伴奥利朱古力、酒香白桃果冻及柠檬菠萝粒粒。除咗靓,配搭更喺见心思
甜之梦想曲
- 石榴白朱古力慕丝,石榴慕丝嘅石榴味非常突出而清香,不过,就唔知白朱古力部份晌边,面层都只喺鲜忌廉嚟;
- 苹果金宝,喺法式红酒梨嘅苹果金宝版,苹果沾上酒香,又混上唔少金宝碎,真喺有惊喜

- 抹茶慕丝伴朱古力布朗尼,跟预期差不多,就即喺抹茶慕丝夹朱古力布朗尼,平稳而已;
- 咖啡慕丝伴奥利朱古力,咖啡慕丝既香且滑,放入原粒迷你奥利朱古力饼,底下亦有几粒朱古力布朗尼,变得口感丰富咗;
- 酒香白桃果冻,虽然唔喺白桃,只喺用上蜜桃,但配合白酒做嘅果冻,冰凉好食;
- 柠檬菠萝粒粒,其实喺菠萝粒浸在香茅糖浆中,有淡淡香茅味,几得意,不过,中文名称有必要改一改,相反,英文名(lemon grass)又用啱㖞
苹果金宝
招牌水果茶 $42(单点参考价)

Sweet Deluxe套餐包两款饮品,招牌水果茶以透明玻璃壶上枱,最欣赏佢壶咀有个「隔」,可隔住啲水果唔会倒出嚟。向朋友讨一小杯试试,茶底喺茉莉花茶,茶香幽幽,不过水果只有红苹果、青苹果及火龙果,果味较淡。
招牌水果茶
鲜奶咖啡 $36(单点参考价)

多组心形拉花,图案细腻,斟到满满而一滴都无泻,拉花嘅「收尾」对准杯身餐厅嘅标志,足见专业。咖啡入口醇香细滑,平衡且带有微甘余韵,好睇又好饮。
鲜奶咖啡
伯爵茶玛奇朵 $38

其中一位友人好奇之下试了一杯伯爵茶玛奇朵,佢话冰冻嘅伯爵茶沟匀奶泡之后,感觉几特别,口感好幼滑,又唔喺港式奶茶𠮶种,而茶味较为芳香,唔太浓。
伯爵茶玛奇朵
作为晚餐嘅正餐,只食个Sweet Deluxe当然无可能够啦,我哋本身仲食咗几样嘢,不过,既然第一次到中环店,睇落印象上又好似跟尖沙咀店唔同,所以,都略略介绍吓个餐牌。湖水蓝嘅餐牌,大嘅喺主餐牌,细嘅喺饮品餐牌。
打开主餐牌一眼睇晒,唔使揭嚟揭去,分为Tapas、Mains、Asian Delight、Sweet Talkin’、Waffle及Moffles。据知Asian Delight及Moffles都喺新加入嘅款式,而Moffles都好似几特别,喺麻糬(Mochi)加窝夫(Waffle)嘅配对,虽然今次因为个「甜之梦想曲」香槟杯甜品而无试,有机会都想试试喺点。
饮品餐牌方面,对照番之前个食评,跟尖沙咀店应该无分别,都喺分为Tea Time!、Fruity Tea、Espuccino、Café Everyday及Macchiato Macizo。
黑白芝麻吞拿鱼卷 $98

吞拿鱼仍然保持刺身状态,只喺外层轻轻煎封过,再沾满黑白芝麻,所以,食落既有鱼鲜味,口感嫩滑无渣,又有芝麻香气,互相融和,作为餐前冷盘喺一个开胃前奏
传统西班牙奄列 $68

上次试过佢哋嘅西班牙火腿菠菜奄列,今次试个清减版,一切开蛋浆涌流,煎蛋饼皮薄薄一层清晰可见,内里填满不少洋葱,丰富好味一口蛋香,简单都可以做得好好味。
传统西班牙奄列
传统西班牙奄列
麻辣香肠薄饼 $108

既然Asian Delight喺新款式,一口气连试两款「亚洲风味」。见唔少人点依款麻辣香肠薄饼,小弟都想好奇一试,以薄批为饼底,口感有半点似饼干,配以香浓鲜活嘅蕃茄酱及软绵丝丝嘅莫沙里拉芝士,而主角喺带有麻辣嘅香肠,咪讲笑,个辣度真喺有番咁上下,而食落就觉得连个酱汁底都加入咗辛辣嘅元素,都算几特别,喺有种越食越咸嘅感觉
麻辣香肠薄饼
麻辣香肠薄饼
马来喇沙汤海鲜米线 $98

而另一款「亚洲风味」喺马来喇沙汤海鲜米线,哗,碗喇沙米线非常大碗,3-4个人分享都绝无问题,而且,好足料,有青口、鱼饼、鲜虾,都几新鲜,特别钟意啲鱼饼,爽口鱼味浓
;橙黄色嘅喇沙汤睇嚟几对办,但个人嚟讲辣得嚟却喺未够香
,整体而言,仍有进步空间。
马来喇沙汤海鲜米线
题外话讲讲,虽然个「Sweet Deluxe」要星期六、日供应,不过,后尾发现当中嘅「甜之梦想曲」晌平日2:30pm后已经有供应,每份卖$198,但每日限量供应,预订就最稳阵。所以,计落要晒成个套餐就最抵,俾多$160,就多一份「酥点拼盘」及两款饮品。
酒楼饮夜茶都唔喺咩特别之事,但晌晚间嚟食高茶,就真喺第一次
鲜奶咖啡