2018-08-20
刚开业初期已经光顾,当时只有跑马地一间小店。直到现在中环已开设分店,没想到还是要排队。夜晚8点来到,前面有4人在排,所以等咗大约5分钟就可以入座。鸡沾面 $148每次来嘅时候都系食鸡白汤拉面,所以今次就试吓个沾面。一上枱嘅时候已经见到个沾面好白好Rich。沾面跟嘅牛蒡比汤拉面嘅少,两者拉面底都有分别,沾面系比较粗同扁身。第一啖开始食嘅时候完全有惊喜!! 汤底系比平时汤拉面浓一倍以上,浓而不腻又Creamy。拉面又有嚼口烟烟靭靭,软硬情度刚刚好!成碗嘅份量系一定足够一位壮男食用汤汁都好挂面,唔会一沾完啲汤汁就流返晒落去,啖啖都食到浓郁嘅沾面。汤汁食到差唔多一半先发现,原来唔单止有汤,仲有笋干、鸡肉同洋葱,开心大发现嘅感觉。汤汁入边嘅鸡肉同本身跟嘅鸡肉唔同,碗中嘅系白色碎块鸡肉,已经索哂汤汁而且好嫩滑!个人更喜欢呢款鸡肉 唯一美中不足嘅系沾面汤做法不是热辣辣,不知原因为何? 不过浓郁厚实嘅汤加咁有嚼口嘅面已经值回票价!
鸡沾面 $148