2019-04-20
我一向都唔太钟意食生煎包,因为啲皮好厚唔系我杯茶,但系自从去咗一趟上海之后,食过小杨生煎觉得真系超级好味而爱上咗,所以一直都念念不忘!后来朋友介绍话原来香港都可以食到类似嘅味道,就系「祥兴记」,而且近近地尖沙嘴都有一间,似所以就专登去咗朝圣!招牌鲜肉生煎包一客有四件,而且睇到店内员工职场新手做,新鲜出炉热辣辣又好新鲜!而哋嘅生煎包皮非常薄,收口位先煎得非常香脆好似食紧饼干咁,而生煎包里面仲好多汤汁, 猪肉馅料带少少甜,分量十足,肥瘦比例均匀又好鲜嫩,好有小杨生煎既味道,真系好食到停唔到!后来上网睇资料返原来佢哋既师傅系小杨生煎到做过既,所以学到呢一份味道!有图有真相,用剪刀剪开咗俾大家睇下生煎包入面啲汤真系算多同埋猪肉馅料系真材实料嘅!个人非常推荐嘅生煎包😍唯一美中不足嘅就系冇得坐低食要外卖!