2014-02-03
2058 浏览
同朋友仔食团年饭,拣左呢间位于深水埗既小炒中菜馆。菜馆位于福华街近地铁站口,大大既招牌好易揾。由于时近农历年,人客都唔少,为左唔好限时我地订左八点半入座,等左一阵就有位了,不过安排座位时有点混乱哩!我地今次坐楼上,装修比我想像中豪华,系深水埗呢啲旧区黎讲算少有。最近睇报纸有介绍呢间食店,原来港视艺员罗贯峰有份投资,唔怪得有咁多明星帮衬,当晚仲见佢坐系我地隔离枱添。我地一行八人点左八个小菜,每款都水准之上,而且卖相精致,令人食指大动。先黎糖醋排骨,肉质松化,酸甜适中,稳阵之选。再黎黄金虾,一支支连壳中虾舖满甘香浓郁既咸蛋黄,虾肉弹呀鲜味,令人暂时忘却高胆固醇既威胁。黄金酱汁送饭一流,可惜不慎俾阿姐收走了!至贵既豉椒炒蛏子皇系朋友指定菜式,待应上碟时再用火烧一烧,火光熊熊既震撼画面实在为之惊叹!比起炒蚬,蛏子更加肉厚多汁,所以虽然成五十蚊只都觉得抵既!唔记得名既千层豆腐刀功一流,味道清淡正好消消滞。另一味大获好评既菜就系炸鳝头,蜜汁包住外脆内软既鳝鱼,远睇似叉烧,食落比叉烧更多汁,大家都赞口不绝!食肉太多当然要饭返啲菜平衡返,推介既海王菜其实即系瑶柱扒豆苗既变靓版,食味同一般酒楼无异。姜葱
先黎糖醋排骨,肉质松化,酸甜适中,稳阵之选。 再黎黄金虾,一支支连壳中虾舖满甘香浓郁既咸蛋黄,虾肉弹呀鲜味,令人暂时忘却高胆固醇既威胁。黄金酱汁送饭一流,可惜不慎俾阿姐收走了! 至贵既豉椒炒蛏子皇系朋友指定菜式,待应上碟时再用火烧一烧,火光熊熊既震撼画面实在为之惊叹!比起炒蚬,蛏子更加肉厚多汁,所以虽然成五十蚊只都觉得抵既! 唔记得名既千层豆腐刀功一流,味道清淡正好消消滞。 另一味大获好评既菜就系炸鳝头,蜜汁包住外脆内软既鳝鱼,远睇似叉烧,食落比叉烧更多汁,大家都赞口不绝! 食肉太多当然要饭返啲菜平衡返,推介既海王菜其实即系瑶柱扒豆苗既变靓版,食味同一般 酒楼无异。 姜葱焗蚝一客六只,正好有两位朋友唔食蚝,刚好够分。此蚝肉质鲜嫩,只是调味太重咸左啲。 人多要食饭先够饱,炒饭不过不失,始终只系主菜既点缀,唔会要求太高。 最后冇谂到会有 甜品送,而且唔系行货红豆沙,系好有特色既炸蕃薯芋丸,做法类似高力豆沙,但咬开内里系热辣辣黄蕃薯加紫芋头,色泽吸引,甜度适中,为这次开心既团年饭画上完美句号!