2016-09-05
中秋将至,赏月以外,食月饼点都喺必不可少嘅应节环节,更喺饼店各出奇谋嘅大日子。啱啱收到奇华送嚟嘅迷你奶皇月饼,一盒共有8款口味,其中3款味道更喺新成员(蜜饯子姜奶皇月、柚子奶皇月及麦芽糖醇低糖奶皇月),让小弟一次过试齐8款奶皇月,非常感谢。奇华嘅「奶皇系列」一向都有水准,奶皇做得幼滑咸香之余,唔同嘅味道都颇有特色。今次新加嘅3款口味,亦喺钟意嘅口味。虽然奶皇月饼多达8款口味,事实上店家暂时未有依种「八星」礼盒,晌门市只喺有个别独立口味或鸳鸯口味,想试齐8款就要买多几盒先得。讲到包装,每个独立包装够晒卫生,除咗包装盒印有口味名称之外,每个月饼面都有一或两个字喺咩口味,唔使担心搞错。店家嘅推荐食法喺放入微波炉加热20秒,或放进焗炉以150°C慢烤约10分钟,令奶皇馅烘得更料更绵滑绵芳香。迷你蛋黄奶皇月喺经典口味嘅奶皇月,简单以咸蛋黄混入牛奶做成奶皇馅,切开,皮薄而入口松化,奶皇馅色泽橙红,散发阵阵蛋香,口感软绵幼滑,保持水准。迷你茉莉香片奶皇月茶味奶皇月有两款口味:茉莉香片及伯爵茶,先分享茉莉香片奶皇月。切开闻一闻就唔喺好觉,但入口香片味会慢慢透出,唔算好强,有种清幽淡雅嘅感觉。迷你御金奶
喺经典口味嘅奶皇月,简单以咸蛋黄混入牛奶做成奶皇馅,切开,皮薄而入口松化,奶皇馅色泽橙红,散发阵阵蛋香,口感软绵幼滑,保持水准。 迷你茉莉香片奶皇月
茶味奶皇月有两款口味:茉莉香片及伯爵茶,先分享茉莉香片奶皇月。切开闻一闻就唔喺好觉,但入口香片味会慢慢透出,唔算好强,有种清幽淡雅嘅感觉。 迷你御金奶皇月
基本上,跟迷你蛋黄奶皇月相同,分别只在于饼面加上一片金箔作点缀,其实据介绍,内馅喺用咗双倍蛋黄,所以,细意比较下,较甘香啲。 迷你朱古力奶皇月
上年曾试过依一款奶皇月,黑沉沉嘅馅心,咸香中散发出朱古力味,算喺颇香浓,却喺少甜。 迷你蜜饯子姜奶皇月
今年嘅新出品之一,蜜饯子姜又几有新意,入口未有预期咁强劲嘅姜味,嚟得比较含蓄,可能喺子姜蜜饯咗,甜度中和番少少姜味,加重少少姜味都仲可以;而食落奶皇馅中有细微嘅蜜饯子姜肉,感觉几好。 迷你伯爵茶奶皇月
另一款茶味嘅奶皇月,对比起茉莉香片口味,伯爵茶奶皇月嘅茶香味比较突出,因为切开𠮶下,已闻到些微茶香,再食落又确茶味香醇啲。 迷你柚子奶皇月
另一今年新品,虽话新嘢,但柚子味嘅月饼应该唔喺新鲜事,不过,水准又真喺做得唔错。入口有淡淡柚子清香,配搭上幼滑的奶皇,感觉甜而不腻,再者,柚子有健脾消滞之效,喺好好嘅组合。 迷你麦芽糖醇低糖奶皇月
最后所试嘅一款喺麦芽糖醇低糖奶皇月,据单张介绍选用小麦及粟米淀粉提炼而成嘅麦芽糖醇嚟造,绝对喺啱晒依家讲求健康嘅人士,确然入口比咁多款奶皇月嘅甜度偏低,全无甜腻嘅感觉。 试咗咁多款奶皇月,两款茶味及新出嘅蜜饯子姜都甚得小弟欢心,然而,原味嘅奶皇月依样保持到水准。今年,你又会传统莲蓉月饼,抑或奶皇月饼呢?