2023-11-15 117 浏览
踏人1️⃣1️⃣月🍂準備踏入食慾大增嘅冬季🤭講起美味時令食材🥢奇華嘅切肉臘腸係必備啊🥰😋「奇華切肉臘腸」每日嚴選新鮮嘅豬上肉作🥩再由經驗豐富嘅師傅特製👩🏻‍🍳用上香醇玫瑰露酒🥃加頂級醬油自家調配💯再灌入天然豬腸衣🐷醇厚濃郁入口香甜美味😋直接臘腸蒸飯🍚😋奇華極上朱姐XO醬以獨門秘製配方加上頂級瑤柱🌰金華火腿🍖蝦米🦐及蝦籽等多種優質材料熬煮🍲啖啖瑤柱絲吸收金華火腿嘅精華✨仲有甘香蝦籽🦐口感味蕾同時升級✅煮飯炒菜加小小落去👍🏻即時提升食材極致鮮味😍
踏人1️⃣1️⃣月🍂準備踏入食慾大增嘅冬季🤭

講起美味時令食材🥢奇華嘅切肉臘腸係必備啊🥰

😋「奇華切肉臘腸」
每日嚴選新鮮嘅豬上肉作🥩

煮飯炒菜加小小落去👍🏻
即時提升食材極致鮮味😍
2023-11-12
外卖自取
一直都覺得奇華餅家嘅嘢食唔錯,有西式倒帶,款式唔算超級多,不過品質一直都保持到。佢哋價錢唔會貴,而且佢哋品牌嘅形象好突出,推行傳統包點美食,而且包裝都好有特色,永遠都係嗰個奇華叔叔🧍‍♂️!耐唔耐都會識佢哋嘅嘢,我覺得一定要支持香港品牌,希望可以推廣到外國,令香港嘅力量更加強大,更加人知道香港都好東西,而不是知道香港的壞東西!今次買咗佢哋嘅龜包,超級好食, 食咗好多年,奶味濃郁,超級香,推薦大家都食今次另外買咗一個月餅,雙黃百蓮蓉,味道唔錯,食咗好多年,高質

2019-07-21 623 浏览
見到佢地(Hello Kitty 、Melody)我就無法抗拒,行行下都比佢地好似攝石甘攝左埋去,實在太可愛的奇華系列餐具🥰😍就甘樣就比佢地吸引左買左四個月餅,換左每款兩套,實在太可愛,所以就帶左佢他反屋企,奇華月餅🥮的質素又有保證,有得玩,有得用,有得食👏👏👏👏👏反到屋企即刻食左一個,公仔太可愛,須然好唔捨得食,但可愛得吃了,味道不太甜,迷你月餅,一啖放哂落口,好味道,like😋😋👍✌️
2018-09-02 634 浏览
一向好少咁早準備月餅,但今次真係忍不住,因為好鍾意,唔止我鍾意,朋友更加鍾意,咁無需要再忍不住,一於送給自己,又送俾朋友。************************小丸子鴛鴦奶皇月手提箱禮盒 Maruko Assorted Custard Mooncake Gift Box ($188) 可愛!可愛!可愛!小丸子化身為嫦娥,好似大個女咗,變得更漂亮,大家覺得嗎?旁邊還有一家人陪伴着,好溫馨。對!中秋佳節一家人邊賞月邊吃奇華月餅,團團圓圓,最幸福。我就忍不住啦!還未到中秋節就先跟我最愛的兩老品嚐這盒月餅的美味。鐵盒手提式設計,揭開蓋子,內有兩款奶皇月餅 外,還有一張小丸子心意咭,設計精美。兩款月餅,一啡一黃,分別是迷你朱古力奶皇月餅 Mini Chocolate Custard Mooncake 和迷你蛋黃奶皇月Mini Egg Custard Mooncake 各兩個,同樣印上小丸子的樣子,可愛得令人不捨得吃......吃前先焗一焗,香氣四溢,更加誘人。先嚐蛋黃奶皇月Egg Custard Mooncake,色澤金黃的薄餅皮包着厚厚的奶皇饀,啖啖滿載濃郁的奶香和蛋黃香,味道香濃,
************************
小丸子鴛鴦奶皇月手提箱禮盒
鐵盒手提式設計,揭開蓋子,內有兩款奶皇月餅 外,還有一張小丸子心意咭,設計精美。兩款月餅,一啡一黃,分別是迷你朱古力奶皇月餅 Mini Chocolate Custard Mooncake 迷你蛋黃奶皇月Mini Egg Custard Mooncake 各兩個,同樣印上小丸子的樣子,可愛得令人不捨得吃......
蛋黃奶皇月
蛋黃奶皇月
吃前先焗一焗,香氣四溢,更加誘人。先嚐蛋黃奶皇月Egg Custard Mooncake,色澤金黃的薄餅皮包着厚厚的奶皇饀,啖啖滿載濃郁的奶香和蛋黃香,味道香濃,加上經過烘烤,外皮酥鬆,更加美味。
朱古力奶皇月
朱古力奶皇月
輪到朱古力奶皇月Chocolate Custard Mooncake ,以朱古力餅皮包着滿滿朱古力奶皇饀,兩倍濃郁,香濃的朱古力味帶點甘苦,香甜而不膩,怕甜膩的兩媽也大讚它甜度剛好,真是老少咸宜。
唔止有個靚靚的手提鐵箱,隨此禮盒還附送一個又實用又美麗的小丸子麻布袋,小丸子一手拎住兔仔燈籠,一手拿着奇華月餅,真應節。
小丸子及小玉奶皇月禮盒
另外準備了小丸子及小玉奶皇月禮盒 ($80)送給好友,玩緊兔仔燈籠的小丸子是蛋黃奶皇月,月餅上同樣印有小丸子的樣子,而拿着月餅的小玉就是芝士奶皇月,這個就印有小玉的樣子,都一樣咁可愛,唔知朋友會不會唔捨得吃呢?
唔止呀!原來購買奇華產品折實滿 $80,可用$20買小丸子行李牌,送埋俾朋友;再換多個花輪同學行李牌送俾姪仔,而自己就…以$48換購印有又大又圓的月亮和表情多多的小丸子伸縮輕便雨傘。每次一用就俾身邊所有朋友仔讚,真開心。
今次奇華餅家推出這小丸子奶皇月餅系列真係又睇得又食得,令我難以抗拒,相信大家也會跟我一樣愛不釋手。
2018-08-31
早餐
小丸子及小玉奶皇月禮盒
早前,在4 月份的兩個飯局中,食友好姊妹A,很客氣送上購自 <奇華餅家> 的港式小食給大家!多謝她的心意!若非她送上 <奇華餅家> 的港式小食,我也不知道現時供應的貨品種類已經那麼多元化嘞! 之前,在上環信德中心樓開了分店,只有開業初期有幫襯,打後我便懶得去幫襯!芝麻椰絲鳳凰卷鳳凰卷是密封包裝,可保持其品質及口感,通常不能放太久!店方貨色大約一個月有效期!一共11件,沒有獨立包裝,夠哂實際!況且,十多件,一件接一件,令人容易食上癮,作為午餐份量剛好!打開包裝袋,濃郁的蛋香洋溢撲鼻, 色澤鮮黃的鳳凰卷,鳳凰卷很薄,入口鬆脆可口富蛋香!夾雜充滿嚼勁的椰絲及芝麻,口感即時豐富起來!真材實料!葵花籽薄片一剪開包裝袋,粒粒葵花籽四散,內有5塊葵花籽薄片!表面鋪滿香脆帶鹹的葵花籽,餅身薄而鬆脆,甜度恰到好處! 作為早餐、下午茶或宵夜的小食也是不錯的選擇!

芝麻椰絲鳳凰卷
一共11件,沒有獨立包裝,夠哂實際!
況且,十多件,一件接一件,令人容易食上癮,
作為午餐份量剛好!

打開包裝袋,濃郁的蛋香洋溢撲鼻,

葵花籽薄片
一剪開包裝袋,粒粒葵花籽四散,
 作為早餐、下午茶或宵夜的小食也是不錯的選擇!

2018-04-16
2018-06-07 322 浏览
還有個多星期就是端午佳節了,看龍舟不是我杯茶,在家吃吃粽應應節倒是件賞心樂事。其實,個人以言,對吃甚麼粽是沒有甚麼偏好的,好吃就是了。今回試了「奇華餅家」的「極上珠姐XO醬五花腩肉粽」($66),也是托朋友的福,叫作有緣一試。外表看不出來有甚麼特別,但由於成份加了XO醬,還有五花腩肉、金華火腿、瑤柱、蝦子……等等,入口十分鹹香好吃,五花腩肉的油份滲入糯米中,而鹹香的金華火腿絲及瑤柱絲,絕對提升了味道的層次不少,微微的辣是來自XO醬,整體感覺實在美妙。
珠姐XO醬五花腩肉粽
珠姐XO醬五花腩肉粽
2017-02-09 614 浏览
農曆新年期間有人買咗盒奇華出品嘅蝴蝶酥嚟屋企做拜年嘅賀禮,佢個紅色鐵盒上面嘅圖案簡約得嚟都幾得體.忍唔住即刻打開嚟食,盒入面分別係六小包嘅獨立包裝透明袋,每包入面各有三塊蝴蝶酥,咁就可以每次食少少,唔怕通風.蝴蝶酥外表有少少似心形,體積就屬於中型大小,同埋比某某馳名曲奇店嘅出品厚身少少,表面就蘸咗好多粗粒嘅砂糖,咬起嚟酥脆,當中仲有啲牛油香,而沾晌手上面嘅油份都唔算好多,感覺都唔錯,又唔會太甜太膩,我自己都幾鍾意.
蝴蝶酥

蝴蝶酥
2016-09-07 534 浏览
由於家中人少,只有我會吃月餅,所以每年都是看有沒有親戚朋友給我散裝的月餅,志在可以多試幾款。**********************今次親友給了我一個奇華的迷你陳皮豆沙月,普通的蓮蓉月餅或新式的冰皮和奶皇月餅就吃得多,豆沙月真是第一次見。坦白說,我是只喜歡吃黃而不喜歡吃蓮蓉的人,因為只是吃上一兩口已經感覺很膩滯。月餅上沒有印上餅店名字,只寫著陳皮二字,只有膠兜底部才有印上奇華。切開豆沙月,入面整個都是豆沙,是沒有鹹蛋黃的。豆沙月入口有甜甜的豆沙味,但卻不會過於甜膩,中間還能嚐到淡淡的陳皮香,雖然沒有我最愛的鹹蛋黃,但個人覺得比一般的蓮蓉月餅好吃多了。

**********************

今次親友給了我一個奇華
2016-08-27
2016-09-05 333 浏览
中秋將至,賞月以外,食月餅點都喺必不可少嘅應節環節,更喺餅店各出奇謀嘅大日子。啱啱收到奇華送嚟嘅迷你奶皇月餅,一盒共有8款口味,其中3款味道更喺新成員(蜜餞子薑奶皇月、柚子奶皇月及麥芽糖醇低糖奶皇月),讓小弟一次過試齊8款奶皇月,非常感謝。奇華嘅「奶皇系列」一向都有水準,奶皇做得幼滑鹹香之餘,唔同嘅味道都頗有特色。今次新加嘅3款口味,亦喺鍾意嘅口味。雖然奶皇月餅多達8款口味,事實上店家暫時未有依種「八星」禮盒,晌門市只喺有個別獨立口味或鴛鴦口味,想試齊8款就要買多幾盒先得。講到包裝,每個獨立包裝夠晒衛生,除咗包裝盒印有口味名稱之外,每個月餅面都有一或兩個字喺咩口味,唔使擔心搞錯。店家嘅推薦食法喺放入微波爐加熱20秒,或放進焗爐以150°C慢烤約10分鐘,令奶皇餡烘得更料更綿滑綿芳香。迷你蛋黃奶皇月喺經典口味嘅奶皇月,簡單以鹹蛋黃混入牛奶做成奶皇餡,切開,皮薄而入口鬆化,奶皇餡色澤橙紅,散發陣陣蛋香,口感軟綿幼滑,保持水準。迷你茉莉香片奶皇月茶味奶皇月有兩款口味:茉莉香片及伯爵茶,先分享茉莉香片奶皇月。切開聞一聞就唔喺好覺,但入口香片味會慢慢透出,唔算好強,有種清幽淡雅嘅感覺。迷你御金奶
,非常感謝。
奇華奶皇系列

迷你御金奶皇月

基本上,跟迷你蛋黃奶皇月相同,分別只在於餅面加上一片金箔作點綴,其實據介紹,內餡喺用咗雙倍蛋黃,所以,細意比較下,較甘香啲。
迷你朱古力奶皇月

上年曾試過依一款奶皇月,黑沉沉嘅餡心,鹹香中散發出朱古力味,算喺頗香濃,卻喺少甜。
迷你蜜餞子薑奶皇月

今年嘅新出品之一,蜜餞子薑又幾有新意,入口未有預期咁強勁嘅薑味,嚟得比較含蓄,可能喺子薑蜜餞咗,甜度中和番少少薑味,加重少少薑味都仲可以;而食落奶皇餡中有細微嘅蜜餞子薑肉,感覺幾好。
迷你伯爵茶奶皇月

另一款茶味嘅奶皇月,對比起茉莉香片口味,伯爵茶奶皇月嘅茶香味比較突出,因為切開嗰下,已聞到些微茶香,再食落又確茶味香醇啲。
迷你柚子奶皇月

另一今年新品,雖話新嘢,但柚子味嘅月餅應該唔喺新鮮事,不過,水準又真喺做得唔錯。入口有淡淡柚子清香,配搭上幼滑的奶皇,感覺甜而不膩,再者,柚子有健脾消滯之效,喺好好嘅組合。
迷你麥芽糖醇低糖奶皇月

最後所試嘅一款喺麥芽糖醇低糖奶皇月,據單張介紹選用小麥及粟米澱粉提煉而成嘅麥芽糖醇嚟造,絕對喺啱晒依家講求健康嘅人士,確然入口比咁多款奶皇月嘅甜度偏低,全無甜膩嘅感覺。
迷你麥芽糖醇低糖奶皇月
試咗咁多款奶皇月,兩款茶味及新出嘅蜜餞子薑都甚得小弟歡心,然而,原味嘅奶皇月依樣保持到水準。今年,你又會傳統蓮蓉月餅,抑或奶皇月餅呢
下午茶
用餐优惠
試食活動
奇華奶皇系列
2016-03-18 497 浏览
每次禮拜六、日休息都都會忍唔住出街買D零食返回慰勞一下自己,忙咗成個禮拜都係應該放肆下喇。各種餅我都都鐘意去D饼店度買,因为觉得新鲜D,加埋味道都比较有特色,奇華係香港有好多間分店,不過店鋪都唔係幾大,不過裡邊采光都幾好,D嘢擺的都算整齊方便。呢度D蛋卷老婆餅杏仁酥都幾好食,我D同事都好鐘意,每次買返去都俾分曬。蛋卷好脆,雞蛋味好足,不過覺得唔可以放咁耐,最好啱整出來果兩日就食曬企,會比較香脆。仲有好得意嘅企鵝仔餅乾同熊仔餅,好得意加,味道都十分之唔錯,好香口,而且望落去都覺得開心吖,仲有老婆餅到豆沙包,肉鬆餅之類嘅,都好食,而且價錢唔貴,都可以間中買來食下喇。
2016-03-13
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
$9 (其他)
2016-03-04 343 浏览
下午茶最好既選擇就係食返包餅,今次買左包杏仁蛋白趣寶。 一包看上去份量好似好少,但其實都有五十克,下午茶份量岩岩好。 個餅好香杏仁味,但並唔會淨係得個香味,細細粒的餅,中間都包住杏仁粒,而且好鬆脆,有少少入口即溶的感覺。不過美中不足係有少少偏甜,食完要飲好多水,如果可以有一個減糖既版本就好了。
下午茶最好既選擇就係食返包餅,今次買左包杏仁蛋白趣寶。

2016-02-27
2016-01-24 258 浏览
上回試過米芝蓮推介小食,今曰試試連鎖中式餅店小食。土鳯梨酥: 有驚喜!食過維格,微熱山丘同Isabelle 的土鳯梨酥,估唔到本地製作都有台灣水準!酥皮富淡淡牛油香,鳳梨饀酸酸甜甜滿有菠蘿絲,正呀!唯一缺點是價錢同台灣鳯梨酥相約,差不多十四蚊一件。糯米糍: 細細粒,糯米皮很軟帶少少煙韌,花生饀滿有花生香, 配糯米皮的椰絲很不錯。若花生饀有花生粒増添口感應該會更好味。
上回試過米芝蓮推介小食,今曰試試連鎖中式餅店小食。

土鳯梨酥:

糯米糍:
細細粒,糯米皮很軟帶少少煙韌,花生饀滿有花生香,
2016-01-24
$27 (其他)
2016-01-12 179 浏览
奇華餅家遍布HK各地,好多地方都有距哋嘅分店,而且人流都幾旺,特別周末同假日好多時候會見到長長噶人龍;今天收工之后見里面人唔算太多,于是入去奇華買咗一盒企鵝餅干同肉松蛋卷俾我嗰可愛嘅小侄女,賣相好咔哇伊噶企鵝餅最吸引小朋友,濃濃嘅奶香味,口感同味道都唔錯,包裝又精致,至巖用嚟氹小朋友;肉松蛋卷口感好蘇脆,咸咸甜甜嘅肉松食落根本停唔到口;奇華仲有好多推薦食品,好似鳳梨蘇、牛扎糖、樹熊曲奇、拿破倫and so on!好多都基本食過,有興趣嘅朋友可以試下!

肉松蛋卷口感好蘇脆,咸咸甜甜嘅肉松食落根本停唔到口;

2015-12-31
外卖自取
$80 (其他)
2K
2015-10-01 255 浏览
一年容易又中秋, 今年公司收到的月餅, 大約有二十幾盒 ....跟以往一樣, 我是會分給員工帶回家享用的, 大家分甘同味 ~而有一些月餅, 我會在公司開起來一起吃 .... 這是其中一盒奇華迷你月餅一盒有八件體積略似棋子餅, 餅身油份不多, 切開有一個鹹蛋黃, 白蓮蓉, 尚算香滑清甜, 略嫌鹹蛋黃不夠油潤, 也不夠鹹鮮, 不及往年的好吃 ~ 我的員工, 大多是 尼泊爾人, 他們也會和一般香港人一樣歡渡中秋的 ....希望各位不要忘記, 在香港也有很多土生土長的 尼泊爾人、印度人、菲律賓人他們有些更已經在本港地生根, 三代、四代了, 他們根本就是香港人 ~本篇完~

而有一些月餅, 我會在公司開起來一起吃 ....
這是其中一盒
奇華迷你月餅
一盒有八件

本篇完~

2015-02-12 540 浏览
For Chinese new year, candies and the CNY puddings are must have items so this huge FIRECRACKER fulfills all these requirements!!!The firecracker rolls open with candies, CNY pudding and CNY treats!!!Inside the firecracker, there are Handmade nougats, handmade chewy peanut candies with dessicated coconut, handmade crunchy pumpkin seed candies, White sesame and peanut puff pastries, sesame crunchies and a Mini CNY pudding!!+++++++++++++++++++++Handmade nougatshandmade chewy peanut candy with dess
+++++++++++++++++++++
Handmade nougats
handmade chewy peanut candy with dessicated coconuts
handmade crunchy pumpkin seed candy
White sesame and peanut puff pastry
sesame crunches
Mini CNY pudding
+++++++++++++++++++++
My favourites were the nougats while the others were fighting over the Chinese treats.
The treats were gone in a flash and I was left with an empty firecracker which is a great box to store things.