2015-02-25 2434 浏览
新春将至,家中各人近日晚饭都忙于与亲戚好友、同事客户团年,菜单亦离不开传统中菜式。年廿九,家里为迎接羊年o既准备功夫终于做得七七八八,肥肥家族就决定衬机透透气,食餐日式串烧调和味蕾 。今次所拣o既「Keyaki」开业虽然只有个多月,但小肥已于杂志上睇过两编相关o既新店推介报导,眼见OpenRice上未有食评,所以就游说家人一同前往试食。「Keyaki」位于兰桂坊和安里,「豚王」旧址隔一个舖位,理应唔难揾,无奈店舖门面颜色深沉,唔够起眼,室内灯光较暗,要望多两眼先够担行入去。我地准六时半到达,被安排入座门口最通爽及最阔之位置,个子较高o既大肥同哥哥要坐角边位置先可以伸展长脚,而较矮细o既妈咪同小肥因有脚踏,坐落觉得高櫈舒适度大增。串烧屋面积不大,但感觉宽广,全因间隔简单开扬;左手墙边有四张二人高櫈散座,中央则为二十多个吧位,围绕住右手边透明度极高o既小厨房。店内天花及木柜放有酒瓶装饰及特色酒品,墙身则贴满日本怀旧海报、广告及告示,其中大肥爸爸一眼就认得出山口百惠同三浦友和,真系够哂经典。据悉,食客可包场,坐满约二、三十人,价钱万多元起计,时间限制及酒水供应会因应个别个案再作商讨。开业至

据悉,食客可包场,坐满约二、三十人,价钱万多元起计,时间限制及酒水供应会因应个别个案再作商讨。开业至今,顾客大多八时后光临,以星期日人流最少,一般不用订座,但星期四至六如无订座,客人有机会要于门外排上半小时,星期一至三就要撞彩啦。「Keyaki」现阶段只做晚市,待餐厅上轨道后,老板已计划于三月加开午市,应该会做自选套餐为主。

上座不到两分钟,哥哥仔第一时间送上热毛巾,妈米形容得真系贴切:「暖手又窝心
,干净又卫生」。
餐店餐牌只有两页纸,一边列出饮品,另一边列出菜肴,第一感为价格合理,每款又有中文、日文、英文对照,简单易明。
食客除咗可以从餐牌上拣选食物,其实亦可以点选摆放于面前o既海鲜食材,一边望住师傅们喺火烘烘o既炭炉旁烧制食物,一边即点即烧,包保烧物新鲜滚热辣
Keyaki 每日精选新鲜海产
因为记得杂志上提及到「Keyaki」以其口味独特o既啤酒闻名,所以小肥就叫咗枝芒果啤酒黎试,而唔多饮果味饮品o既屋企人就叫咗枝清酒饮。
嘉美心纯米大吟酿
芒果啤酒($58):芒果啤酒教人失望o既原因并唔系因为啤酒难饮,而系因为酒品一啲都唔似啤酒,入口就好似饮紧一杯清淡o既芒果味汽水咁,感觉酒精含量近乎零,唔够爽
。细佬愚见,「芒果啤酒」如改名为「芒果酒精汽水」应更为正确,客人反应会更为正面。
芒果啤酒
串烧烧煮需时,幸好哥仔先呈上免费开胃小食送酒。

免费小食:青瓜及椰菜匀属清凉爽脆,酸甜醒胃之作。
青瓜前菜
椰菜前菜
山葵八爪鱼($28)
:此品只有哥哥一人吃,佢觉得八爪鱼少辣爽滑,好合格。
山葵八爪鱼
牛舌($46)
:串烧第一炮o既牛脷属厚切,质感爽脆,轻轻以胡椒粉点缀已够惹味,是必吃之选
。牛脷大小不一,故每串约有二至四片,如果大家想试多几款不同烧物,小弟建议每两个人先分一串,唔够食想加单先再encore。
牛舌
鸡翼($38):一串一只o既鸡翼,皮薄香脆唔油腻,唯一大中小三肥都觉得唔够咸,靓靓妈咪则觉调味刚刚好。
鸡翼
自家制免治鸡肉($42):免治鸡肉串共有两款,同配秘制蛋酱甜豉油食用,美味程度则各有各精彩。自家制免治鸡肉肉质幼嫩,同时中间又带点卜卜脆,妈咪估计师傅喺入面加咗鸡软骨所致,点上甜蛋黄豉油食,增添香甜滑溜感,大肥食完一口已经一边点头,一点竖起手指公
,明显地
爆灯!
自家制免治鸡肉
紫苏免治鸡肉($42):第二款免治鸡肉串o既不同之处有二,其口感同味道。鸡肉虽然同样幼嫩,但就唔再卜卜脆,哈,口中却多咗阵紫苏清香味,感觉就好似师傅将馅中o既鸡软骨换上咗紫苏叶咁。客观地以独立个体黎讲,两款免治鸡肉串可以话系各有千秋,美味非常
,但同一时间比拼起上黎,就好似两款都欠缺咗啲野咁,肥肥家族一致认同最完美o既配搭应该系二合为一,鸡肉串要有齐鸡软骨及紫苏叶精华,慕求要营造出集香脆于一身
紫苏免治鸡肉 + 鸡肾
鸡肾($33):细细粒鸡肾超爽口
,一啲都唔会话烧到干哂,洒上盐粉足以吊味,最啱喜欢食内脏o既朋友。

牛肋骨($58):牛肋骨串内并无骨头,全为肉汁丰富,肉味浓郁,肉质松软甜美o既肉块。
牛肋骨
黑豚肉肠($42):黑豚肠每客三条,每条都好够肉汁,但大肥略嫌肠仔唔够粗实,咬落口感唔得充实。
黑豚肉肠
牛胸骨($158):牛胸骨并非每客一串,而系一客约六至八块,连骨用碟上。三成熟o既牛胸骨质感软腍,近骨位置更为香口,点上之前跟免治鸡肉串上o既秘制蛋酱甜豉油食最为可口
牛胸骨
鸡软骨($32):鸡软骨串香脆味浓,但只属一般货式,个人会情愿留肚食其他菜式啰。
鸡软骨
肥肥家族用膳最重要系有饭落肚,大肥独爱吃饭团,我地三母子就钟意日式汤捞饭。
饭团
梅干茶渍饭($55):餐店o既茶渍饭续碗计,共有梅干、三文鱼及明太子三种口味。我地所拣选o既梅干茶渍饭酸酸甜甜,暖胃消滞,份量虽则系一细碗,但其实大家可以先分黎食,唔够先追加,因为好快有得食。
梅子茶渍饭
芝士年糕($48):「Keyaki」只有三款甜品,分别为芝麻雪糕、芒果布丁及芝士年糕,黎串烧屋食饭当然系要试后者,即烧芝士年糕啦!芝士年糕皮薄香脆,芝士馅流心软滑,微甜且唔溜,是窝心甜点也
芝士年糕
喺串烧吧进膳有度好,同枱食饭都可以各自叫自己o既爱好食品,感觉轻松,不过「Keyaki」唯一欠缺热闹气氛,背景o既爵士乐
亦好似有点儿格格不入添。记得小肥早年前于美国洛杉矶探亲,曾光顾过一家日式串烧店「新撰组」,当时餐厅内o既师傅及楼面伙计不时以日文高呼落单,与食客们饮酒呐喊,打成一片,如果「Keyaki」可以喺兰桂坊暗巷内造出同一效果,相信店子将大受欢迎
。(http://travel.openrice.com/traveller/reviewdetail.htm?reviewid=6172)

因有感家中长辈对「Keyaki」串烧屋抱怀兴趣,故离场前,当哥仔送上饭后热毛巾时就向其索取咭片,方才发现亲切落力o既Angus哥哥原来系副店长
,真系失觉哂!小肥真系冇谂到副店长会如此体贴,除咗不时问及食客对食品o既意见之外,就连送递热巾、增添酒水、更换餐具等功夫都不假手于人,事事亲力亲为,而且有礼友善,遇上问题及意见多多o既XO仔都冇话不耐烦,细心聆听之余亦续一解答,态度专业得很

总结,地点隐蔽o既「Keyaki」环境开扬,透明度高,高櫈座位意外地较为适合个子不甚高大o既食客,相反地脚长o既客人就坐得辛苦少少。食物即点即煮,高质且够热,价钱亦相当合理。厨房中o既师傅忙碌烧煮食物时,店内油烟味一啲都唔过份,楼面o既伙计招呼又周到,连细微o既热毛巾及酒水添加服务都够哂贴身卫生,睇得出大家都尽心尽力,如果串烧店可于背景音乐及气氛上改善一下,绝对系有机会成为兰桂坊下一个新热点

2015-02-17
青瓜前菜