2019-09-20 385 浏览
今晚和三位朋友喺呢度倾吓计减吓压,我俾咗几间餐厅饭店比佢哋拣,佢哋想试吓呢间!其实我帮衬过一次,杭州老鸭汤最掂,但系要八个人才能够享用,所以我哋今次点左简单的菜式包括:1. 荠菜云吞 - 云吞皮是自制的,煮熟左之后好滑溜,不会甩皮甩骨,饀很鲜美,虽然个汤冇乜味,主角是云吞嘛!2. 杭州目鱼丝 - 问个侍应生证实左目鱼𢇁原来系墨鱼肉𢇁,其他材料有白豆角和青色的尖辣椒,由于白豆角和青辣椒是差不多颜色,食中青辣椒的会辣到跳舞,唔食得辣𠮶啲唔好叫呢个菜式,但系对于食得辣的我觉得非常之正,香喷喷,好有镬气!不过呢个菜式会多油少少,但系都OK 㗎!3. 杭州片儿川(手打的中式拉面)- 系汤面,上次来的时候胡乱的点点中了,既然咁好食就要介绍朋友食啦!个汤都好鲜甜!4. 鱼面筋豆面 - 豆面睇落去同埋食落去都有啲似四川的薯粉,半透明的,整碟𩠌睇落去似砂锅粉皮鱼头咁嘅颜色,好好食㗎!鱼腐虽然唔系劲好味,但系配搭过整个组合之后就非常之好味!5. 虾爆鳝 - 其实系白鳝肉去咗骨设成一件件用调味咗嘅除将来炸,表面淋了一个浓味少少有少少甜味嘅酱汁,再在上面耍左几粒河虾仔,唔油腻,脆卜卜的外层加埋趣卜卜的鳝肉,哗

5. 虾爆鳝 - 其实系白鳝肉去咗骨设成一件件用调味咗嘅除将来炸,表面淋了一个浓味少少有少少甜味嘅酱汁,再在上面耍左几粒河虾仔,唔油腻,脆卜卜的外层加埋趣卜卜的鳝肉,哗!好鬼死好味!

话时话,今日送俾我哋食嘅头盘系长身的深紫色提子,不是上次的车厘茄,非常鲜甜、清新和有益。

每款菜式和汤面及云吞都够四个人食!

仲有,呢度嘅自家制XO酱冇得卖只可以堂食,非常之好味㗎!唔信就试吓啦!

全部都好满意,手工精细,味道鲜美,不会太咸太甜或者太油,每位$320。今日经理见我问佢系唔系以前喺铜锣湾富豪香港酒店地下经营过的那一间张生记同一老板,后来带了老板来见我们say Hello,真是非常感动!

朋友用咗张信用卡埋单九折!
杭州片儿川
荠菜云吞