2022-12-02 1155 浏览
十年都唔去一次屯门嘅我 今日咁啱要同亲戚黎屯门有啲野做 搞掂之后就求其揾间餐厅医肚 见上海菜大家都啱食就黎左谢谢侬酸辣汤我地叫左例牌 即系一锅 份量都几多 够我地6个人每人一碗 酸味同辣味好平衡 亦都几足料 呢个系第一道上嘅菜式 水准唔错 冇谂过成餐饭最好味就系佢😆小笼包皮唔算薄 入面有少量汤汁 我觉得小笼包系上海菜嘅代表之一 所以自然期望都会比较高 呢间就做得麻麻地啦谢谢侬炒饭炒得几干身同粒粒分明 入面有菜芯 虾 鸭肉 食落尚算香口又唔会太油酸菜鱼鱼嘅份量唔算多 有部份系煎香左嘅 下面有好多幼身红薯粉垫底 味道方面 好清淡 又唔酸又唔辣😟 如果唔食得辣或者追求淡口味嘅可以嗌黎食下仲有几样冇影到相嘅分别系:上海粗炒份量几足 面够粗身几有咬口 入面有菜 肉丝 香菇丝 炒得几有镬气红油抄手云呑皮好滑溜 红油几香配埋甜甜地嘅汁 辣味好温和 配埋葱花同炸蒜食更香口豆沙锅饼比之前食过嘅厚身 豆沙比例相对少 不过就冇咁甜 饼上面有少少椰丝 几特别 不过我本身唔钟意食椰丝 同行亲戚话几香

酸辣汤

小笼包