2009-05-03 133 浏览
约埋同事,去了西苑食黄油蟹,拣咗太古城呢间。之前食咗鸿星嘅黄油蟹,已经失望而回,希望今餐可以令我对现时嘅黄油蟹重拾信心啦。我地叫咗"黄油蟹、鲍鱼、鱼翅餐",包括六道主菜、加两个甜品。1. 黄油蟹粉小笼包 - 入面系肯定有蟹粉嘅,唔知系咪份量唔多呢,好似感觉唔到蟹膏味咁,一啲都唔香,好在皮都唔算厚,但系已经冇咗原意。2. 驰名大哥义烧 - 唔知系咪唔记得提醒伙记要半肥瘦义烧,竟然有一部份系全瘦嘅义烧,真难顶,唔通唔记得讲就比啲咁嘅质素我地,定系想我地食健康啲至比呢啲我地吃,呢碟义烧就铜锣湾嘅西苑水准好过呢间了。3. 红烧菜胆鲍翅 - 同你去饮宴食嘅冇咩分别,普通货式,不值一提。4. 原只鲜吉品鲍鱼 - 算唔错,口感一流,味道够浓。5. 清蒸黄油蟹 - 真系几重,应该有菜单上写嘅十两重,但系我地六只入面,只有一只算系出油,其他嘅比我睇就真系失望。6. 生煎海班扒 - 都唔知呢味系咩嚟嘅,好似啲雪鱼扒咁,边会有粤菜做啲咁嘅𩠌比人食架,啲鱼一睇咁整法一定系唔新鲜啦......不提也罢。7. 杞圆菊花糕 - 做得个质地几好,几特别。8. 蛋白杏仁茶 - 虽然杏仁味充足,但系入面一粒粒、一啲都唔滑

我地叫咗"黄油蟹、鲍鱼、鱼翅餐",包括六道主菜、加两个甜品

4. 原只鲜吉品鲍鱼 - 算唔错,口感一流,味道够浓。

7. 杞圆菊花糕 - 做得个质地几好,几特别。

8. 蛋白杏仁茶 - 虽然杏仁味充足,但系入面一粒粒、一啲都唔滑,质素低劣。

9. 生菓盘 - 几好,一般货色,切得齐整,摆放得宜。

Comments : 如果以黄油蟹为重点,一定失望,好似我咁。但系以粤菜而论,整体水准仍属中等偏好少少。
黄油蟹粉小笼包
驰名大哥义烧